Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Ο Ανθυπολοχαγός Αθανάσιος Ευαγγέλου Παπαλέξης και οι συμπολεμιστές του





Ο Αθανάσιος Ευαγγέλου Παπαλέξης (καθήμενος στο μέσον), φωτογραφημένος στο μέτωπο της Μικράς Ασίας με συμπολεμιστές του, πιθανώς στον τομέα του Αφιόν Καραχισάρ. Ευχαριστούμε θερμά τους απογόνους του Φιλοποίμενα Παπαλέξη (ανιψιός) και Ελένη Παπαλέξη-Μπότση (ανιψιά) για την παραχώρηση της φωτογραφίας.




Η παρούσα ανάρτηση αποτελεί συνέχεια της προηγουμένης Αθανάσιος Ευαγγέλου Παπαλέξης: ένας πεσών Ανθυπολοχαγός από τη Μακρακώμη Φθιώτιδας στηΜικρασιατική Εκστρατεία. Ο κ. Αναστάσιος Παπανικολάου μας παρέδωσε σήμερα για δημοσίευση τη φωτογραφία του προγόνου του Αθανασίου Παπαλέξη με συμπολεμιστές του, τον ευχαριστούμε θερμά.
Μαζί με τη φωτογραφία μας παρέδωσε και το εξής κείμενο:

“Σε συνέχεια της προηγούμενης δημοσίευσης αναρτούμε και φωτογραφία του Αθανασίου Παπαλέξη μαζί με τους στρατιώτες του. Είναι αποτέλεσμα μεγέθυνσης από μικρότερη φωτογραφία καθώς στην πρωτότυπη διακρίνονται αχνά και άλλοι στρατιώτες αλλά δεν είναι δυνατόν να εμφανιστούν (αριστερά κάτω διακρίνεται τρίποδας από πολυβόλο).
Διακρίνονται τρεις στρατιώτες και ένας υπαξιωματικός (δεξιά). Στη μέση είναι ο Αθανάσιος Παπαλέξης, δίπλα του έχει το κράνος του. Σίγουρα είναι από την πρώτη γραμμή του μετώπου. Αριστερά διακρίνεται ο στρατιώτης με το οπλοπολυβόλο Σωσσά.
Αν κάποιος διακρίνει κάποιον πρόγονό του, ας ενημερώσει την σελίδα, θα βοηθήσει την συνέχεια της έρευνας.
Την φωτογραφία έδωσε ο Φιλοποίμην Παπαλέξης, ανιψιός του Αθανασίου Παπαλέξη, τον οποίο και ευχαριστώ. Επίσης πολλά ευχαριστώ και στην Ελένη Παπαλέξη-Μπότση, που βοήθησε στην αναζήτηση.”




Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Αθανάσιος Ευαγγέλου Παπαλέξης: ένας πεσών Ανθυπολοχαγός από τη Μακρακώμη Φθιώτιδας στη Μικρασιατική Εκστρατεία



Ο Αθανάσιος Ευαγγέλου Παπαλέξης (1891-14 Αυγούστου 1922) κάπου στη Μικρά Ασία, πιθανώς στο Αφιόν Καραχισάρ. Η φωτογραφία προέρχεται από το οικογενειακό αρχείο της ανιψιάς του Ελένης Παπαλέξη-Μπότση. Την ευχαριστούμε θερμά για την παραχώρηση της φωτογραφίας, με την οποία εμπλουτίζονται τα τεκμήρια της συμμετοχής των Φθιωτών στη Μικρασιατική Εκστρατεία.


Στην ανάρτηση Φθιώτες νεκροί 1919-1922 (Μικρασιατική Εκστρατεία) μεταξύ των ονοματεπωνύμων των ανθυπολοχαγών αναγράφεται: «Παπαλέξης Αθανάσιος του Ευαγγέλου, Ανθυπολοχαγός από Μακρακώμη, φονεύθηκε στο Καμελάρ Ντάγ στις 14 Αυγούστου 1922».
Η αναφορά αυτή στάθηκε αφορμή για την επικοινωνία μας με τον απόγονο του πεσόντος Αναστάσιο Παπανικολάου (εγγονό από το γενεαλογικό δένδρο της μητέρας), ο οποίος πρόθυμα μας έδωσε πληροφορίες για τον Ανθυπολοχαγό από τη Μακρακώμη Αθανάσιο Παπαλέξη. O ίδιος πραγματοποίησε και βιβλιογραφική έρευνα με σκοπό την ταύτιση των τραγικών γεγονότων εκείνης της εποχής, με τις πληροφορίες που είχε συγκεντρώσει για τον πεσόντα πρόγονό του. Τα αποτελέσματα της προσπάθειάς του παρουσιάζονται στο κείμενο που μας απέστειλε και δημοσιεύεται στη συνέχεια:

Αθανάσιος Παπαλέξης του Ευαγγέλου (1891-14 Αυγούστου 1922)
Με αυτή τη δημοσίευση θα δικαιολογήσουμε τον τίτλο αυτής της σελίδας. Μετά από αρκετή έρευνα σε ξεχασμένα συρτάρια υπερηλίκων συγγενών βρήκαμε κάτι πραγματικά άγνωστο, ακόμη και τον τόπο καταγωγής του συγκεκριμένου αξιωματικού.
Ένα αφιέρωμα για έναν ξεχασμένο Μακρακωμίτη της Μικρασιατικής Εκστρατείας μιας και συμπληρώνονται 90 χρόνια από τον θάνατό του.
Από μικρός άκουγα από τη μητέρα μου και τη γιαγιά μου για έναν νεκρό συγγενή (αδερφό του παππού μου) που σκοτώθηκε στο Αφιόν Καραχισάρ και ότι το μόνο που τον θυμίζει είναι μία φωτογραφία με τα παλικάρια του εκεί. Αργότερα είδα αυτήν τη φωτογραφία καθώς και ένα γράμμα του στον πατέρα του με ημερομηνία Φεβρουάριος 1922. Έκανα λοιπόν μία έρευνα μιας και το μεταπτυχιακό μου στις Βαλκανικές Σπουδές βοηθάει στις αναζητήσεις αυτές.
Ο Αθανάσιος Παπαλέξης γεννήθηκε στην Βαρυμπόμπη, όπως λεγόταν τότε η Μακρακώμη, το 1891. Σπούδασε δάσκαλος, κατατάχθηκε και ειδικεύτηκε στο Πυροβολικό. Βρέθηκε στη Μικρά Ασία στο μέτωπο του Αφιόν Καραχισάρ.
Από προφορικές πληροφορίες έμαθα ότι υπηρέτησε στο 5/42 Σύνταγμα Ευζώνων στον Λόχο Διοικήσεως (μαρτυρία από συγγενή συμπολεμιστή του).
Είχε την ατυχία να είναι στον Κεντρικό Τομέα του μετώπου, όταν ο Κεμάλ επιτέθηκε στις ελληνικές δυνάμεις, οι οποίες είχαν διαβρωθεί από τις έριδες βενιζελικών-αντιβενιζελικών. Το παρατηρητήριο του Κεμάλ ήταν στο Κοτζά Τεπέ ύψωμα, απέναντι του οποίου βρισκόταν ο Αθανάσιος Παπαλέξης. Από εκεί μπορούσε να παρατηρεί χωρίς κιάλια τις ελληνικές θέσεις και τις κινήσεις των τμημάτων ενίσχυσης.
Στις 4.30 το πρωΐ στις 13 Αυγούστου 1922 ο βομβαρδισμός άρχισε. Στον Τομέα του επιτέθηκαν 3 τουρκικές μεραρχίες, οι 11, 5 (η 12 είχε διατεθεί ως εφεδρεία) με την υποστήριξη πυροβόλων Skoda 105 (τελευταίου τύπου για την εποχή). Ο ελληνικός στρατός διέθετε πυροβόλα ορεινού πυροβολικού μικρότερης εμβέλειας.
Σκοτώθηκε, όπως λένε οι μαρτυρίες, από οβίδα που έπεσε μέσα στο αμπρί, όπου είχαν σύσκεψη οι εναπομείναντες αξιωματικοί μιας και παρόλο την τρομακτική πίεση των Τούρκων, κανένας από αυτούς δεν υποχωρούσε. Στα επίσημα βιβλία αναφέρεται ότι σκοτώθηκε στο Καμελάρ Ντάγ στις 14/08/1922 με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού. Καταγράφω αυτολεξεί τι ακριβώς έγινε:
«Ο Τομεύς του Καμελάρ Ντάγ διηρείτω στους υποτομείς Καλεντζίκ και Μιχαήλ. Ο Υποτομέας Καλεντζίκ διηρείτω εις 2 κέντρα αντιστάσεως και έν ανεξάρτητο σημείο στηρίγματος. Το δυτικό κέντρο αντιστάσεως από Μαύρου Βράχου μέχρι του δυτικού ορίου της Μεραρχίας εκαλείτω κέντρο αντιστάσεως Καμελάρ. Το κέντρο αυτό κατελήφθη πρώτο υπό των Τούρκων μέχρι τις 7.20 της πρωΐας της 13 Αυγούστου 1922, των εκεί ευρισκομένων τμημάτων του 35 Συντάγματος της IV Μεραρχίας (Ι/35 Τάγμα και η διλοχία του 3/35 Τάγματος), αιφνιδιασθέντων και υποχωρησάντων άνευ αντιστάσεως βορείως του Μαύρου Βράχου.
Επί των υψωμάτων βορείως του Μαύρου Βράχου και επί της γραμμής διαχωρίσεως των υδάτων κατέφθασε περί ώραν 10 ο Συνταγματάρχης Πλαστήρας μεθ’ ενός Τάγματος (του Παλαντζά) και κατέλαβε θέσεις προς απόκρουσιν της περαιτέρω προόδου της τουρκικής επιθέσεως.
Προς την μεσημβρίαν αφίχθη και το έτερον Τάγμα του (Τσιρώνης) και ανεπτύχθη και τούτο ως και η Μοίρα ορειβατικού πυροβολικού της ΧΙΙΙ Μεραρχίας. Διά των 2 τούτων Ταγμάτων ο Συνταγματάρχης Πλαστήρας (καθόσον δεν κατάφερε να ανασυντάξη ει μη ελάχιστα τμήματα εκ των δοκιμασθέντων του 35 Συντάγματος μη όντα και εκείνα εις θέσιν να χρησιμοποιηθούν επωφελώς) και ενός Τάγματος (Κόκκινος) του 11 Συντάγματος αποσταλλέντος προς ενίσχυσιν του 35ου από πρωΐας, ετήρησε τας θέσεις του καθ’ όλην την ημέραν της 13 Αυγούστου και απέκρουσε τας λυσσαλέας και αλλεπαλλήλους εφόδους των Τούρκων προς εκδίωξίν του εκείθεν.
Τας πρωϊνάς ώρας της 14 Αυγούστου ενισχυθείς και διά του 3ου Τάγματός του (Τερτίκα), όπερ ανεπτύχθη ανατολικότερον καθόσον ήτο γενική πλέον η υποχώρησις και των υπολειπομένων τμημάτων του 35 Συντάγματος, συνεκράτησε τας θέσεις του μέχρι εσπερινών ωρών της 14 Αυγούστου παρά τις τρομακτές απώλειές του (3 Ταγματάρχες εκτός μάχης, Παλαντζάς, Τσιρώνης και Κόκκινος) οπότε κατόπιν διαταγής απεσύρθη διά της κορυφογραμμής προς Κιουπρουλού, βήμα προς βήμα διαμφισβητών το έδαφος προς τον εχθρόν». (Δυστυχώς ο Αθανάσιος Παπαλέξης είχε σκοτωθεί).
Πληροφοριακά για να μετρήσετε απώλειες από το Τάγμα του Τερτίκα γυρίσανε πίσω 200 από τους 700 και από τον Λόχο Διοικήσεως 50 από τους 160.
Δυστυχώς όλοι αυτοί ξεχαστήκανε….
Υπάρχει ένα εκκλησάκι έξω από τη Μακρακώμη, ο Άγιος Ιωάννης, δωρεά από τους Παπαλεξαίους για το χαμό του ανθρώπου τους. Γιορτάζει στις 29 Αυγούστου, ο εσπερινός συμπίπτει με τη μέρα που χάθηκε μιας και από το 1924 έχουμε νέο ημερολόγιο.
ΠΗΓΕΣ:
-Βαγγέλη Κ. Χορμόβα, Ιστορία της Μακρακώμης. Ιστορική-Κοινωνιογραφική-Λαογραφική Έρευνα, Μακρακώμη 1990.
-Μεγάλη Στρατιωτική Ναυτική Εγκυκλοπαίδεια, τόμος 2, σελίδες 290-291, Εν Αθήναις 1929.
(ευχαριστώ και τον Σωτήρη Αλεξόπουλο που με βοήθησε στην αναζήτηση).
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Αργότερα θα δημοσιευτεί και φωτογραφία με τους συμπολεμιστές του, αν κάποιος αναγνωρίσει κάποιον συγγενή του, ας ενημερώσει μιας και η έρευνα συνεχίζεται…..”



Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Φθιώτες νεκροί και αγνοούμενοι κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974



Δημοσιεύονται εδώ τα ονοματεπώνυμα των Φθιωτών νεκρών και αγνοουμένων κατά τα τραγικά γεγονότα της Κύπρου το 1974. Τα ονόματα εντοπίσθηκαν από το μνημείο των πεσόντων και αγνοουμένων που δημιουργήθηκε στη Λαμία από τους συγγενείς των θυμάτων. Βρίσκεται στην οδό Βασιλικών στην ανατολική είσοδο της πόλης. Κατασκευάσθηκε από τον Λαμιώτη στρατιώτη της ΕΛΔΥΚ Νίκο Μαντά, ο οποίος πολέμησε στην Κύπρο το 1974. Στη συνέχεια ακολούθησε διαδικτυακή έρευνα για τη συλλογή πληροφοριών.
Ακολουθούν τα ονοματεπώνυμα των νεκρών και αγνοουμένων κατά σειρά ιεραρχίας:



ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ



          α. β
                                      (Πηγή φωτογραφιών: agnooumenoi74)
-Τσάκας Κωνσταντίνος του Ευαγγέλου, Ταγματάρχης πεζικού (ΑΜ 33198). Αναφέρεται λανθασμένα και ως Τσιάκας. Στο Πίτσι υπάρχει το επώνυμο Τσάκας (βλέπε και ιστολόγιο Δυτική Φθιώτιδα Α.Ν.Μαγουλάς: Κατασκευή Προτομών). Γεννήθηκε στο Πίτσιο Σπερχειάδας στις 20 Ιουλίου 1933. Αγνοείται από τις 22 Ιουλίου 1974. Ήταν επιτελικός αξιωματικός της ΙΙΙ Ανωτέρας Τακτικής Διοίκησης Κερύνειας. Βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του πυρός κατά την απόβαση. Εξαφανίσθηκε στην περιοχή Άγιος Γεώργιος Κερύνειας πολεμώντας δίπλα στο διοικητή του 251 ΤΠ, της Παναγίας Γλυκιώτισσας Αντισυνταγματάρχη Παύλο Κουρούπη. Με το ΦΕΚ/Γ/Φύλλο 1178/31-12-2008 προήχθη σε Αντιστράτηγο από 21ης Ιουλίου 1974, ημερομηνία προηγουμένη κατά μία ημέρα από την εξαφάνισή του.



ΕΠΙΛΟΧΙΑΣ

-Θεοδωρόπουλος Γεώργιος του Αθανασίου, Επιλοχίας Πεζικού (ΑΜ 6802). Καταγόταν από τη Φθιώτιδα. Φονεύθηκε στις 15 Ιουλίου 1974 μέσα σε κτίριο του αεροδρομίου Λευκωσίας κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος εναντίον του αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Το ονοματεπώνυμό του με α/α 5 υπάρχει στον Πίνακα με τους «Πεσόντες κατά το πραξικόπημα/Ελλαδίτες» που συνέταξε ο Ξενοφών Καλλής, εισηγητής του Καταλόγου Πεσόντων του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.



ΛΟΧΙΑΣ


 22 Νοεμβρίου 1969. ΣΤ΄ τάξη Γυμνασίου Σπερχειάδας. Πάνω δεξιά ο Θεμιστοκλής Ελευθερόπουλος. (Πηγή φωτογραφίας: Απόφοιτοι Γυμνασίου Σπερχειάδας 1970).
-Ελευθερόπουλος Θεμιστοκλής του Κωνσταντίνου, Λοχίας Πεζικού (ΑΣΜ: 103/18589/73). Καταγόταν από τη Μεσοποταμία (έως το 1930 Χαλίλη). Αποφοίτησε από το Εξατάξιο Γυμνάσιο Σπερχειάδας (Πρακτικό τμήμα). Εισήχθη στην Παιδαγωγική Ακαδημία. Μετά την αποφοίτησή του, αφού πρώτα αρραβωνιάσθηκε με συναδέλφισσά του απόφοιτο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως λοχίας στην ΕΛΔΥΚ. Φονεύθηκε στη μάχη του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ στις 16 Αυγούστου 1974.
Προς τιμήν του ο Αθανάσιος Γρ. Χρυσάφης αφιερώνει το βιβλίο του «Οι Άγνωστοι Στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ 1974». Στο βιβλίο αναφέρεται ότι «αυτοπροαιρέτως» αποφασίζει να επιστρέψει στο στρατόπεδο και να πολεμήσει μέχρι τέλος. Το ονοματεπώνυμό του με α/α 18 υπάρχει στον Πίνακα με τους «Ελλαδίτες πεσόντες/Οπλίτες» που συνέταξε ο Ξενοφών Καλλής, εισηγητής του Καταλόγου Πεσόντων του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με το ΦΕΚ/Γ/Φύλλο 1178/31-12-2008 προήχθη σε έφεδρο Ανθυπασπιστή από 15ης Αυγούστου 1974, ημερομηνία προηγουμένη κατά μία ημέρα από το θάνατό του.



ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ


Κ

-Καβρέντζος Δημήτριος του Ιωάννη, Στρατιώτης Τεχνικού (ΑΣΜ: 103/18282/74). Γεννήθηκε στη Στυλίδα. Υπηρέτησε στην ΕΛΔΥΚ. Έλαβε μέρος στη μάχη του Στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ (14-16 Αυγούστου 1974). Μέχρι το 2008 θεωρούνταν αγνοούμενος. Αναγνωρίσθηκε με τη μέθοδο DNA και στις 5 Φεβρουαρίου 2008 τα οστά του παραδόθηκαν στους οικείους του, σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ (φύλλο 11566/06-02-2008, σελίδες 1, 6, 8). Το ονοματεπώνυμό του με α/α 24 υπάρχει στον Πίνακα με τους «Ελλαδίτες πεσόντες/Οπλίτες» που συνέταξε ο Ξενοφών Καλλής, εισηγητής του Καταλόγου Πεσόντων του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με το ΦΕΚ/Γ/Φύλλο 1178/31-12-2008 προήχθη σε έφεδρο Ανθυπασπιστή από 15ης Αυγούστου 1974, ημερομηνία προηγουμένη κατά μία ημέρα από το θάνατό του.

Λ


                   
α. 


β.

γ.

α. Καταδρομέας Λιγδής Χρήστος του Λουκά. β. Ο θρήνος του πατέρα του στον τύμβο Μακεδονίτισσας. γ. Ο τύμβος Μακεδονίτισσας με το ονοματεπώνυμο του πεσόντος. (πηγές φωτογραφιών: α, β, γ).
-Λιγδής Χρήστος του Λουκά, Στρατιώτης Καταδρομών (ΑΣΜ: 103/19520/73). Γεννήθηκε στην Αταλάντη. Υπηρετούσε στην Α΄ Μοίρα Καταδρομών. Επέβαινε στο μοιραίο Noratlas 52-122 της 354 Μοίρας Μεταφορών Πήγασος (αποστολή ΝΙΚΗ4) που καταρρίφθηκε στη Λευκωσία τα ξημερώματα της 22ας Ιουλίου 1974. Ως τόπος θανάτου του αναφέρεται η περιοχή Μακεδονίτισσας Λευκωσίας. Στον αύλειο χώρο του ναού των Αγίων Θεοδώρων Αταλάντης βρίσκεται η προτομή του. Η τελετή αποκαλυπτηρίων πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουλίου 2011. Φωτογραφίες από την τελετή υπάρχουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση ΚΟΜΑΝΤΟΣ74. Το ονοματεπώνυμό του με α/α 35 υπάρχει στον Πίνακα με τους «Ελλαδίτες πεσόντες/Οπλίτες» που συνέταξε ο Ξενοφών Καλλής, εισηγητής του Καταλόγου Πεσόντων του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με το ΦΕΚ/Γ/Φύλλο 1178/31-12-2008 προήχθη σε έφεδρο Ανθυπασπιστή από 21ης Ιουλίου 1974, ημερομηνία προηγουμένη κατά μία ημέρα από το θάνατό του.
Το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016 τα οστά του επιστράφηκαν στην Αταλάντη (βλέπε: Ο Χρήστος Λιγδής επιστρέφει με τιμές ήρωα.)



          α.   β.
Στρατιώτης Λύγκος Θωμάς του Παντελή.
(πηγή φωτογραφιών: Humanrights1974).
-Λύγκος Θωμάς του Παντελή, Στρατιώτης Πεζικού (ΑΣΜ: 103/20337/74). Γεννήθηκε στη Βαρδαλή Δομοκού στις 21 Μαρτίου 1953. Υπηρετούσε στην ΕΛΔΥΚ. Έλαβε μέρος στη μάχη του Στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ (14-16 Αυγούστου 1974).
Για τις συνθήκες θανάτου του Θωμά Λύγκου υπάρχει η μαρτυρία ότι σκοτώθηκε κατά την οπισθοχώρηση των τελευταίων οπλιτών της ΕΛΔΥΚ από το στρατόπεδό της στο οποίο εισέβαλαν οι Τούρκοι. το μεσημέρι της 16ης Αυγούστου 1974. Στις σελίδες 57 και 58 του βιβλίου «Κώστα“Μαυροσκούφη”, ΚΥΠΡΟΣ 1974–Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ, Ιούλιος ’09», αναγράφονται τα εξής:
Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα μαρτυρία για τον τελευταίο «αλφαμίτη» της πύλης του στρατοπέδου, «αγνοούμενο» στρατιώτη Κρατημένο. Με την απαγκίστρωση, ο βοηθός πολυβολητής, στρατιώτης Λύνγκος (έως σήμερα «αγνοούμενος») τραυματίστηκε στα πόδια. Έσπευσαν αμέσως κοντά του, οι φίλοι του στρατιώτες Μουλακάκης και Κρατημένος (ο δεύτερος εκείνη την ημέρα είχε υπηρεσία σαν «αλφαμίτης» στην Πύλη). Ο Λύνγκος δεν μπορούσε να κινηθεί. Ο Μουλακάκης κατάλαβε ότι ήταν ανώφελο να παραμείνουν εκεί μιά και σε αυτό το σημείο του στρατοπέδου τα Τουρκικά τανκς απείχαν μόλις 50 μέτρα. Είπε στον Κρατημένο να φύγουν. Εκείνος όμως, παρόλο ότι ήταν μάγειρος στην ειδικότητα, του είπε (μαρτυρία του στρ. Μουλακάκη στο ΓΕΕΦ): «Φύγε εσύ. Θα μείνω εδώ με τον Λύνγκο». Φεύγοντας ο στρ. Μουλακάκης γύρισε για τελευταία φορά και τον είδε στο όρυγμά του, να ρίχνει με το τόμσον ριπές κατά των Τούρκων που προσπαθούσαν να περάσουν το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, καθυστερώντας όσο μπορούσε την διείσδυσή τους, έτσι ώστε να καλύψει την υποχώρηση των συντρόφων του. Κανένας δεν είδε ποτέ πια τον τελευταίο «αλφαμίτη» της Πύλης, ο οποίος μαζί με τον στρ. Λύνγκο (και τόσους άλλους) από τότε αναφέρεται στην λίστα των «αγνοουμένων».”
Μέχρι το 2003 θεωρούνταν αγνοούμενος. Τα οστά του αναγνωρίστηκαν με τη μέθοδο DNA μεταξύ των ταφέντων ως άγνωστοι στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ στο κοιμητήριο της Λακατάμιας. Αφιέρωμα για το Θωμά Λύγκο υπάρχει στο Ιστολόγιο ΓΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ με τον τίτλο: Ενθάδε κείται…Ο ΘωμάςΛύγκος….
Το ονοματεπώνυμό του με α/α 37 υπάρχει στον Πίνακα με τους «Ελλαδίτες πεσόντες/Οπλίτες» που συνέταξε ο Ξενοφών Καλλής, εισηγητής του Καταλόγου Πεσόντων του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με το ΦΕΚ/Γ/Φύλλο 1178/31-12-2008 προήχθη σε έφεδρο Ανθυπασπιστή από 15ης Αυγούστου 1974, ημερομηνία προηγουμένη κατά μία ημέρα από το θάνατό του.

Ρ



    α β.
Στρατιώτης Ρούσης Σεραφείμ του Λάμπρου.
(πηγή φωτογραφιών: agnooumenoi74).
-Ρούσης Σεραφείμ του Λάμπρου, Στρατιώτης Πεζικού (ΑΣΜ: 103/19802/74). Γεννήθηκε στο Μαρτίνο Λοκρίδας την 1 Ιανουαρίου 1953. Υπηρετούσε στην ΕΛΔΥΚ. Έλαβε μέρος στη μάχη του Στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ με τη Διλοχία των 160 ανδρών που το υπεράσπιζε (14-16 Αυγούστου 1974). Θεωρείται αγνοούμενος. Με το ΦΕΚ/Γ/Φύλλο 1178/31-12-2008 προήχθη σε έφεδρο Ανθυπασπιστή από 15ης Αυγούστου 1974, ημερομηνία προηγουμένη κατά μία ημέρα της εξαφάνισής του.



ΠΗΓΕΣ


Διαδίκτυο: οι σύνδεσμοι (Links) που συνοδεύουν το κείμενο της ανάρτησης.







Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Φθιώτες νεκροί 1940-1945


Με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου δημοσιεύονται εδώ τα ονοματεπώνυμα των Φθιωτών νεκρών και εξαφανισθέντων κατά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Κύρια πηγή αποτέλεσε η έκδοση της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού με τίτλο «Αγώνες και Νεκροί του Ελληνικού Στρατού κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο (1940-1945)». Η ταύτιση των τοπωνυμίων πραγματοποιήθηκε μετά από διαδικτυακή έρευνα. Δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό, προς το παρόν, να ταυτιστούν ορισμένα τοπωνύμια. Ελπίζουμε στο μέλλον, με την εμφάνιση νέων στοιχείων μέσα από την έρευνα, να ταυτισθούν όλα τα τοπωνύμια στο χάρτη. Όσοι αναγνωρίσουν κάποιον συγγενή τους, έχουν φωτογραφία του και επιθυμούν να δημοσιευθεί, μπορούν να την αποστείλουν σε ψηφιακή μορφή στη διεύθυνση: sotirisgalexopoulos@yahoo.gr.. Θα αναφερθεί φυσικά η πηγή προέλευσης.
Αξίζει εδώ να αναφερθεί η εξαιρετικά δύσκολη και άξια συγχαρητηρίων προσπάθεια του ιστορικού ερευνητή κ.Αγαθοκλή Παναγούλια από την Ολυμπία: μέσα από άοκνες προσπάθειες που συνεχίζονται, συνετέλεσε τα μέγιστα στην ανάδειξη του Ελληνικού Στρατιωτικού Νεκροταφείου Βουλιαρατίου. Συγκεντρώνει πληροφορίες και αναζητεί συγγενείς θυμάτων του Αλβανικού Έπους από όλη την Ελλάδα, με σκοπό την ανεύρεση και ταφή των λειψάνων των Ελλήνων στρατιωτών. Τα αποτελέσματα της συγκινητικής του προσπάθειας παρουσιάζονται στο Ιστολόγιό του Πεσόντες του 40.
Ακολουθούν τα ονοματεπώνυμα των Φθιωτών νεκρών κατά σειρά ιεραρχίας:

ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΣ


 (Φωτογραφία από: Αγώνες και Νεκροί 1940-45, σελίδα 24)
-Ζήσης Ιωάννης του Δημητρίου, Υποστράτηγος. Γεννήθηκε στο Μάκρυσι (νέα Μάκρη) το 1888, της Ταξιαρχίας Έβρου. Αυτοκτόνησε στα Ύψαλα Ανατολικής Θράκης, λόγω του παράσπονδου αφοπλισμού της Ταξιαρχίας του από τους Τούρκους, στις 9 Απριλίου 1941.

 ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΕΣ
-Κρανιώτης Πέτρος του Αθανασίου, Ταγματάρχης. Γεννήθηκε στη Λαμία. Φονεύθηκε στη Λαμία σε αεροπορικό βομβαρδισμό στις 19 Απριλίου 1941. Ανήμερα τη Μεγάλη Παρασκευή στις 18 Απριλίου 1941 πραγματοποιήθηκε σφοδρός βομβαρδισμός της Λαμίας από τη γερμανική πολεμική αεροπορία (Luftwaffe). Ως θλιβερή ανάμνηση του βομβαρδισμού διασώζονται σήμερα τα σπασμένα μάρμαρα του κτιρίου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (πρώην Νομαρχίας) στην Πλατεία Ελευθερίας.


 (Φωτογραφία από: Αγώνες και Νεκροί 1940-45, σελίδα 28)
-Παλαιοδημόπουλος Αθανάσιος του Νικολάου, Ταγματάρχης. Γεννήθηκε στη Σπερχειάδα, του 53ου ΣΠ. Φονεύθηκε στη μάχη υψώματος 1.464 (Κορίτσα Δυτικά Πόγραδετς) στις 4 Ιανουαρίου 1941. Το τάγμα του συγκεκριμένου ταγματάρχη μπήκε πρώτο στην Κορυτσά στις 7.45΄ το πρωΐ της 22ας Νοεμβρίου 1940.

 (Φωτογραφία από: Αγώνες και Νεκροί 1940-45, σελίδα 67)
-Παπακυριαζής Δημήτριος του Χρήστου, Ταγματάρχης. Γεννήθηκε στην Υπάτη το 1903, του 90ου ΣΠ. Φονεύθηκε στο ύψωμα Μάλι Γαρονίν στις 10 Ιανουαρίου 1941.


(Φωτογραφία από: Αγώνες και Νεκροί 1940-45, σελίδα 39)
-Παπαρρόδου Ιωάννης του Κωνσταντίνου, Ταγματάρχης. Γεννήθηκε στη Λαμία, της 216 Μοίρας Ορειβατικού Πυροβολικού. Φονεύθηκε στο Άργος Ορεστικό στις 15 Απριλίου 1941.


ΛΟΧΑΓΟΙ
-Βαΐτσας Ηλίας του Τιμολέοντος, Λοχαγός. Γεννήθηκε στο Λυχνό Υπάτης το 1911. Απεβίωσε στο 2ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο στις 20 Ιουνίου 1941.
-Ιωσήφ Ιωάννης του Νικολάου, Έφεδρος Λοχαγός. Γεννήθηκε στη Λαμία το 1894, του 3ου Λόχου Ασφαλείας. Απεβίωσε στη Λαμία στις 23 Δεκεμβρίου 1940.
-Κλεφτοδήμος Κωνσταντίνος του Δημητρίου, Λοχαγός. Γεννήθηκε στη Λευκάδα Φθιώτιδας του 34ου ΣΠ. Φονεύθηκε στην Πεστάνη στις 12 Μαρτίου 1941.



ΥΠΟΛΟΧΑΓΟΙ
-Ζορμπάς Ευάγγελος του Δημητρίου, Υπολοχαγός. Γεννήθηκε στο Παλαιόκαστρο Φθιώτιδας το 1908, του 52ου ΣΠ. Φονεύθηκε στο ύψωμα 1.220 στις 21 Δεκεμβρίου 1940.



                              (Φωτογραφία από: οικογενειακό αρχείο κας Καραβέλη Γεωργίας)
-Καραβέλης Γεώργιος του Νικολάου, γεννημένος στη Μάκρη Φθιώτιδος το 1912, Μόνιμος Υπολοχαγός από τη Σχολή Ευελπίδων του 5ου ΣΠ. Φονεύθηκε στην Τρεμπεσίνα στις 9 Μαρτίου 1941. Δυστυχώς στην έκδοση της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού αναφέρεται λανθασμένα ως Έφεδρος Ανθυπολοχαγός γεννημένος στην Περιοπή Φθιώτιδας, χωριό ανύπαρκτο. Η διόρθωση των στοιχείων και η αποστολή της φωτογραφίας οφείλεται στην ανηψιά του (κόρη του αδερφού του) κα Γεωργία Καραβέλη από τη Μάκρη, την οποία και ευχαριστούμε θερμά.


(Φωτογραφία από: Αγώνες και Νεκροί 1940-45, σελίδα 163)
-Καρατζαβέλος Χρήστος του Χαραλάμπους, Έφεδρος Υπολοχαγός. Γεννήθηκε στη Ροδίτσα το 1907, του 52ου ΣΠ. Φονεύθηκε στο ύψωμα 1.220 στις 24 Δεκεμβρίου 1940.


(Φωτογραφία από: Αγώνες και Νεκροί 1940-45, σελίδα 189)
-Ξυλογιάννης Θεόδωρος του Ιωάννη, Έφεδρος Υπολοχαγός. Γεννήθηκε στη Λαμία το 1907, του 52ου ΣΠ. Φονεύθηκε στο ύψωμα 1.292 (Σεβράνι) στις 28 Δεκεμβρίου 1940.
-Ξυφτίλης Γεώργιος του Δημητρίου, Έφεδρος Υπολοχαγός. Γεννήθηκε στο Δίλοφο Φθιώτιδας το 1908, του 5ου ΣΠ. Φονεύθηκε στο Μάλι Γαρονίν στις 10 Ιανουαρίου 1941.


(Φωτογραφία από: Αγώνες και Νεκροί 1940-45, σελίδα 189)
-Παπανδρέου Ιωάννης του Ευθυμίου, Έφεδρος Υπολοχαγός. Γεννήθηκε στη Λαμία το 1909, του 44ου ΣΠ. Φονεύθηκε στο ύψωμα Μαζάνι Κιάφε Λουζίτ στις 11 Μαρτίου 1941.


ΑΝΘΥΠΟΛΟΧΑΓΟΙ


(Φωτογραφία από: Αγώνες και Νεκροί 1940-45, σελίδα 251)
-Αργυρίου Αντώνιος του Τριανταφύλλου, Έφεδρος Ανθυπολοχαγός. Γεννήθηκε στην Ελάτεια το 1914, του Β΄ Συντάγματος Βαρέως Πυροβολικού. Φονεύθηκε στην Κλεισούρα στις 8 Ιανουαρίου 1941.
-Θεοχαρόπουλος Θεοφάνης του Θεοχάρους, Έφεδρος Ανθυπολοχαγός. Γεννήθηκε στα Αργύρια Φθιώτιδας το 1917, του 36ου ΣΠ. Φονεύθηκε στο Μαλιμπάρδι στις 29 Νοεμβρίου 1940.
-Λουκάς Χρήστος του Αθανασίου, Έφεδρος Ανθυπολοχαγός. Γεννήθηκε στον Παλαμά Δομοκού το 1913, του 36ου ΣΠ. Φονεύθηκε στην Πεστάνη στις 18 Μαρτίου 1941.
-Νάσης Σπυρίδων, Έφεδρος Ανθυπολοχαγός. Γεννήθηκε στη Λαμία, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Απεβίωσε στο 1ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο στις 4 Δεκεμβρίου 1940.


(Φωτογραφία από: Αγώνες και Νεκροί 1940-45, σελίδα 474)
-Παπαναγιώτου Βασίλειος του Κωνσταντίνου, Έφεδρος Ανθυπολοχαγός. Γεννήθηκε στη Λευκάδα Φθιώτιδας, του 36ου ΣΠ. Φονεύθηκε στο Ζάβροχο στις 23 Νοεμβρίου 1940.


(Φωτογραφία από: Αγώνες και Νεκροί 1940-45, σελίδα 601)
-Παπαποστόλου Χαράλαμπος του Ευαγγέλου, Ανθυπολοχαγός. Γεννήθηκε στις Ράχες το 1916, της Ι Ελληνικής Ταξιαρχίας. Τραυματίσθηκε στη μάχη υψώματος 104 (επιχειρήσεις Ελ Αλαμέϊν) και απεβίωσε αυθημερόν στο 149ο Πεδινό Χειρουργείο στις 26 Οκτωβρίου 1942.
-Παπασταθόπουλος Ιωάννης του Ευαγγέλου, Ανθυπολοχαγός. Γεννήθηκε στη Μακρακώμη το 1917, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Φονεύθηκε στο ύψωμα 669 (Ραντατοβούνι κατά τους ντόπιους, διάβαση Κακκαβιάς) στις 2 Δεκεμβρίου 1940.
-Παπαστάμου Κωνσταντίνος του Γεωργίου, Έφεδρος Ανθυπολοχαγός. Γεννήθηκε στο Γαρδίκι το 1913, του ΙΙΙ Συντάγματος Βαρέως Πυροβολικού (Έμπεδο Λαρίσης). Αυτοκτόνησε στη Λάρισα στις 7 Νοεμβρίου 1940.


(Φωτογραφία από: Αγώνες και Νεκροί 1940-45, σελίδα 474)
-Πεντεδίκας Σπυρίδων του Θεμιστοκλέους, Έφεδρος Ανθυπολοχαγός. Γεννήθηκε στην Αμφίκλεια το 1907, του 33ου ΣΠ της XV Μεραρχίας Φλώρινας. Φονεύθηκε στο Βέρνικ Κορυτσάς στις 14 Νοεμβρίου 1940.


(Φωτογραφία από: Αγώνες και Νεκροί 1940-45, σελίδα 514)
-Σκουρολιάκος Λουκάς του Νικολάου, Έφεδρος Ανθυπολοχαγός. Γεννήθηκε στην Αμφίκλεια το 1908, του 52ου ΣΠ. Φονεύθηκε στον Προφήτη Ηλία Κόνιτσας στις 2 Νοεμβρίου 1940.


(Φωτογραφία από: Αγώνες και Νεκροί 1940-45, σελίδα 514)
-Στρογγυλάκος Ευστάθιος του Γεωργίου, Έφεδρος Ανθυπολοχαγός. Γεννήθηκε στην Αμφίκλεια το 1917, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Φονεύθηκε στο ύψωμα Λεκντούσι στις 27 Μαρτίου 1941.
-Τσατσάνης Αναστάσιος του Κωνσταντίνου, Έφεδρος Ανθυπολοχαγός. Γεννήθηκε στη Σπερχειάδα το 1915, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Φονεύθηκε στην Κακαβιά στις 26 Νοεμβρίου 1940.


[Έτος 1947: πρόγραμμα τελετής αποκαλυπτηρίων της προτομής του εφέδρου ανθυπολοχαγού Κωνσταντίνου Δ. Τσιφτσή. Από το βιβλίο «Δημητρίου Θ. Νάτσιου, Οι Δήμαρχοι της Λαμίας (1836-1996), Λαμία 1996, σελίδα 44». Η προτομή υπάρχει και σήμερα δίπλα στα δικαστήρια.]
-Τσιφτσής Κωνσταντίνος του Δημητρίου, Έφεδρος Ανθυπολοχαγός. Γεννήθηκε στην Άμπλιανη Λαμίας το 1914, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Φονεύθηκε στην Ακρορράχη στις 27 Νοεμβρίου 1940. Στο Πολεμικό Ημερολόγιο του εφέδρου Επιλοχία Ηλία Γ. Κωστή αναφέρεται σχετικά με τον Ανθυπολοχαγό Τσιφτσή: «Ο 11ος Λόχος μάχεται σκληρά εις τα υψώματα ΑΡΓΥΡΟΧΩΡΙΟΥ και ο εχθρός προβάλλει σθεναράν αντίστασιν, υποστηριζόμενος από μεγάλον αριθμό πυροβόλων τα οποία λόγω της μικράς αποστάσεως βάλλουν ως όπλα ευθυτενούς τροχιάς. Πιεζόμενος όμως τρομερά με συνεχής επιθέσεις αναγκάζεται να υποχωρήσει και μάλιστα ατάκτως αφού εγκατέλειψε τα 16 πυροβόλα του με αρκετόν αριθμό οβίδων. Εις την μάχην αυτήν εφονεύθη ο έφεδρος Ανθ/γός Τσιφτσής. Τον θάνατόν του εκτός της Διμοιρίας του εθρήνησαν πολλοί διότι υπήρξε ο αξιόμαχος Αξ/κός που διακρίθηκε εις όλας τας μάχας αλλά και ο πλέον αξιοαγάπητος στους συναδέλφους του και τους στρατιώτες.».


ΑΝΘΥΠΑΣΠΙΣΤΕΣ
-Αναγνωστόπουλος Ζαχαρίας του Δημητρίου, Έφεδρος Ανθυπασπιστής. Γεννήθηκε στο Δομοκό το 1915, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Φονεύθηκε στη Λίμνη Ζαραβίνα στις 22 Νοεμβρίου 1940.
-Αστερίου Γεώργιος του Αποστόλου, Ανθυπασπιστής. Γεννήθηκε στον Άγιο Κωνσταντίνο το 1907. Απεβίωσε στο 2ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών στις 24 Αυγούστου 1941.


(Φωτογραφία από: Αγώνες και Νεκροί 1940-45, σελίδα 555)
-Λιοδήμος Ηλίας του Ευσταθίου, Έφεδρος Ανθυπασπιστής. Γεννήθηκε στη Δρυμαία το 1918, της ΙΧ Ομάδας Αναγνωρίσεως του 3ου Συντάγματος Ιππικού. Φονεύθηκε στην περιοχή Λεσκοβικίου στις 25 Νοεμβρίου 1940.
-Ρίζος Λουκάς του Σταύρου, Έφεδρος Ανθυπασπιστής. Γεννήθηκε στην Αμφίκλεια το 1917, του 20ου ΣΠ. Φονεύθηκε στο Τομόρι στις 13 Φεβρουαρίου 1941.


(Φωτογραφία από: Αγώνες και Νεκροί 1940-45, σελίδα 594)
-Τσώνης Αθανάσιος του Ιωάννη, Έφεδρος Ανθυπασπιστής. Γεννήθηκε στη Μάκρη Φθιώτιδας το 1916, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Φονεύθηκε στο ύψωμα 669 (Ραντατοβούνι κατά τους ντόπιους, διάβαση Κακαβιάς) στις 3 Δεκεμβρίου 1940. Για το θάνατο και την ταφή του παρατίθεται η μαρτυρία: «..Επίσης φονευθέντες είναι και ο έφεδρος Ανθ/γός Κουτσιάφτης ως και ο Ανθ/της Τσώνης Αθανάσιος, οι οποίοι ετάφησαν εις το εξωκλησάκι του ΑΡΓΥΡΟΧΩΡΙΟΥ με πολλούς Υπαξ/κούς και οπλίτας, την ιδίαν νύχτα…» (από: Πολεμικό Ημερολόγιο του εφέδρου επιλοχία Ηλία Γ. Κωστή, Μέρος Β΄).


ΛΟΧΙΕΣ
-Αλεξανδρής Παναγιώτης του Γεωργίου, Λοχίας. Γεννήθηκε στον Πύργο Υπάτης το 1916, του 4ου ΣΠ. Φονεύθηκε στο Φυλάκιο Πουσίτσης στις 27 Νοεμβρίου 1940.
-Αλεξίου Ιωάννης του Γεωργίου, Λοχίας. Γεννήθηκε στην Παύλιανη το 1907, του Κέντρου Παραγωγής Άρτου. Απεβίωσε στο 1ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Λάρισας την 1η Μαρτίου 1941.
-Αναγνωστόπουλος Γεώργιος του Ιωάννη, Λοχίας. Γεννήθηκε στη Λαμία το 1910, του 36ου ΣΠ. Φονεύθηκε στη μάχη Μπένσιας στις 27 Δεκεμβρίου 1940.
-Γκαραβέλης Δημήτριος του Αγγελή, Λοχίας. Γεννήθηκε στη Νέα Μαγνησία-Νέα Μάκριση Φθιώτιδας το 1919, της ΙΙΙ Ελληνικής ΟρεινήςΤαξιαρχίας. Φονεύθηκε στις επιχειρήσεις Μοντετσέλι Ιταλίας στις 14 Σεπτεμβρίου 1944.
-Γκριζιώτης Παναγιώτης του Γεωργίου, Λοχίας. Γεννήθηκε στη Λαμία το 1916, του 28ου ΣΠ. Φονεύθηκε στα ορεινά συγκροτήματα Βερατίου στις 27 Ιανουαρίου 1941.
-Δημουλάς Δημήτριος του Αθανασίου, Λοχίας. Γεννήθηκε στη Λαμία το 1912, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Φονεύθηκε στο Κρυονέρι στις 21 Νοεμβρίου 1940.
-Δροσογιάννης Νικόλαος του Ηλία, Λοχίας. Γεννήθηκε στη Δάφνη το 1912. Απεβίωσε αιχμάλωτος στο Νοσοκομείο Αυλώνος στις 12 Απριλίου 1941.
-Ευθυμίου Παναγιώτης του Βασιλείου, Λοχίας. Γεννήθηκε στο Κωσταλέξι το 1915, του 2ου Μηχανοκινήτου Συντάγματος Ιππικού. Φονεύθηκε στη Λάρισα σε αεροπορική επιδρομή στις 14 Νοεμβρίου 1940.
-Ζαγκανάς Γεώργιος του Αθανασίου, Λοχίας. Γεννήθηκε στο Νεοχώρι το 1916, του 36ου ΣΠ. Φονεύθηκε στη μάχη Πεστάνης στις 16 Μαρτίου 1941.
-Θεοδώρου Μιχαήλ του Κωνσταντίνου, Λοχίας. Γεννήθηκε στο Φραντζή το 1914, του 36ου ΣΠ. Φονεύθηκε στη μάχη Πεστάνης στις 31 Μαρτίου 1941.
-Καυκούλας Δημήτριος του Αλεξάνδρου, Λοχίας. Γεννήθηκε στον Άγιο Γεώργιο Δομοκού το 1918, του VIα Συνοριακού Τομέως. Φονεύθηκε στο Κιζ Μπουνάρ (Μπέλες) στις 6 Απριλίου 1941.
-Κόκκινος Ηλίας του Βάϊου, Λοχίας. Γεννήθηκε στη Λαμία το 1909. Απεβίωσε στο Β1 Πεδινό Νοσηλευτικό Τμήμα (Κοσίνα) στις 24 Μαρτίου 1941.
-Κουτσουλέλος Κωνσταντίνος του Χρήστου, Λοχίας. Γεννήθηκε στο Περιβόλι Δομοκού το 1911. Φονεύθηκε στην Κάτω Μπένια στις 29 Ιανουαρίου 1941.
-Κρητικός Δημήτριος του Γεωργίου, Λοχίας. Γεννήθηκε στη Μακρακώμη το 1916, του Γενικού Εμπέδου Λάρισας (2ου Συντάγματος Ιππικού). Φονεύθηκε στη Λάρισα σε αεροπορικό βομβαρδισμό στις 14 Νοεμβρίου 1940.
-Μουστάκας Δημήτριος του Γεωργίου, Λοχίας. Γεννήθηκε στη Στυλίδα το 1915, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Φονεύθηκε στο ύψωμα 1.410 (Μάλι Σπάτ) στις 3 Ιανουαρίου 1941.
-Μπακανδρίτσας Ευστάθιος του Ιωάννη, Λοχίας. Γεννήθηκε στο Λευκοχώρι το 1914. Απεβίωσε αιχμάλωτος στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΤρεβίγκλιοΙταλίας στις 26 Νοεμβρίου 1943.
-Μπαμπαλίκης Ευάγγελος του Χρήστου, Λοχίας. Γεννήθηκε στο Μακρολίβαδο Δομοκού το 1914, του 4ου ΣΠ. Φονεύθηκε στο ύψωμα 1.067 (Κλεισούρας) στις 23 Δεκεμβρίου 1940.
-Παπαϊωάννου Δημήτριος του Κωνσταντίνου, Λοχίας. Γεννήθηκε στη Σπερχειάδα το 1906, του 36ου ΣΠ. Φονεύθηκε στη μάχη Πρεμετής στις 2 Δεκεμβρίου 1940.
-Παπαρούνης Σπύρος του Δημητρίου, Λοχίας. Γεννήθηκε στην Υπάτη το 1908, του 34ου ΣΠ. Φονεύθηκε στο ύψωμα 739 (Βορειοδυτικά Πεστάνης) στις 8 Μαρτίου 1941.
-Περίσιος Κωνσταντίνος του Ηλία, Λοχίας. Γεννήθηκε στον Παλαμά Δομοκού το 1914, του 4ου ΣΠ. Φονεύθηκε στην περιοχή Μέλανι στις 25 Νοεμβρίου 1940.
-Πιλάλης Παύλος του Αθανασίου, Λοχίας. Γεννήθηκε στο Δίκαστρο το 1918, της VI Μοίρας Αντιαεροπορικού Πυροβολικού. Αυτοκτόνησε στην Πρέβεζα στις 6 Μαρτίου 1941.
-Σκρέτης Χρήστος του Δημητρίου, Λοχίας. Γεννήθηκε στις Λιβανάτες το 1909. Φονεύθηκε στη Λάρισα σε αεροπορική επιδρομή στις 14 Νοεμβρίου 1941.
-Τζαβάρας Νικόλαος του Θεοδώρου, Λοχίας. Γεννήθηκε στη Ροδίτσα το 1915, του ΧΙΙΙ Συντάγματος Πυροβολικού. Φονεύθηκε στο ύψωμα 1.360 (Πόγραδετς) στις 17 Μαρτίου 1941.
-Τριανταφύλλου Δημήτριος του Σπυρίδωνα, Λοχίας. Γεννήθηκε στη Μερκάδα το 1911, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Απεβίωσε στο 1ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 10 Ιανουαρίου 1941.
-Τσεκούρας Ανδρέας του Ιωάννη, Λοχίας. Γεννήθηκε στην Καστανιά Υπάτης το 1912, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Απεβίωσε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων (τραυματίας μάχης Μαυρονόρους) στις 4 Δεκεμβρίου 1940.
-Τσούμος Ευθύμιος του Ιωάννη, Λοχίας. Γεννήθηκε στο Νεοχώρι το 1913, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Απεβίωσε στο VIIIβ Ορεινό Χειρουργείο στις 5 Απριλίου 1941.
-Φρούτας Νικόλαος του Κωνσταντίνου, Λοχίας. Γεννήθηκε στο Αργυροχώρι Υπάτης το 1918, του 33ου ΣΠ. Φονεύθηκε στη μάχη Μπούμπεσι στις 14 Φεβρουαρίου 1941.


ΔΕΚΑΝΕΙΣ
-Ανδρεούλας Γεώργιος του Αθανασίου, Δεκανέας. Γεννήθηκε στα Μάρμαρα το 1909, του 36ου ΣΠ. Απεβίωσε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 6 Δεκεμβρίου 1940.
-Ανδριτσόπουλος Αθανάσιος του Γεωργίου, Δεκανέας. Γεννήθηκε στη Δάφνη το 1912, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Φονεύθηκε στο Αργυροχώρι στις 27 Νοεμβρίου 1940.
-Αντωνίου Σεραφείμ του Αντωνίου, Δεκανέας. Γεννήθηκε στον Άγιο Σεραφείμ το 1917, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Εξαφανίσθηκε στην Κακαβιά στις 19 Απριλίου 1941.
-Αυγέρης Αθανάσιος του Σπυρίδωνος, Δεκανέας. Γεννήθηκε στο Πετρωτό το 1915, του 29ου ΣΠ. Φονεύθηκε στο ύψωμα Σεντέλι στις 8 Μαρτίου 1941.
-Γιάννακας Στυλιανός του Ιωάννη, Δεκανέας. Γεννήθηκε στη Γλύφα το 1915, του 1ου Συντάγματος Ορειβατικού Πυροβολικού. Απεβίωσε στο 1ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Λαμίας στις 12 Μαρτίου 1941.
-Γιαννακόπουλος Γεώργιος του Ιωάννη, Δεκανέας. Γεννήθηκε στον Κάτω Δομοκό το 1912, του 52ου ΣΠ. Φονεύθηκε στο ύψωμα Μπάτρας Γράμμου στις 14 Νοεμβρίου 1940.
-Γκέκας Βασίλειος του Δημητρίου, Δεκανέας. Γεννήθηκε στο Γαρδίκι το 1918, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Φονεύθηκε στη Λίμνη Ζαραβίνα Πωγωνίου στις 20 Νοεμβρίου 1940.
-Γκερλέμης Δημήτριος του Ιωάννη, Δεκανέας. Γεννήθηκε στο Βούζι το 1918, της Ι Μεραρχίας. Φονεύθηκε στο Λεσκοβίκι σε αεροπορικό βομβαρδισμό στις 4 Δεκεμβρίου 1940.
-Γουρνάς Γεώργιος του Δημητρίου, Δεκανέας. Γεννήθηκε στην Αγόριανη το 1918, του 19ου ΣΠ. Φονεύθηκε στη Γραμμή Μεταξά Ελληνο-γιουγκοσλαβο-βουλγαρικών συνόρων στις 6 Απριλίου 1941.
-Ζάζας Κωνσταντίνος του Γεωργίου, Δεκανέας. Γεννήθηκε στο Πλατύστομο το 1918, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Φονεύθηκε στο ύψωμα Μάλι-ε-Τζόρες (περιοχή Χειμάρας) στις 19 Δεκεμβρίου 1940.
-Καϊδαντζής Νικόλαος του Βασιλείου, Δεκανέας. Γεννήθηκε στο Νικολίτσι το 1907, του 34ου ΣΠ. Φονεύθηκε στο ύψωμα 1.143 (Πεστάνη) στις 24 Μαρτίου 1941.
-Καλέντζος Δημήτριος του Σεραφείμ, Δεκανέας. Γεννήθηκε στο Μαυρίλο το 1911, του 4ου Τάγματος Σιδηροδρόμων. Απεβίωσε στην Κομοτηνή στις 14 Δεκεμβρίου 1940.
-Καντερές Χρήστος του Ιωάννη, Δεκανέας. Γεννήθηκε στη Μακρακώμη το 1914, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Φονεύθηκε στο ύψωμα 669 (Ραντατοβούνι κατά τους ντόπιους, διάβαση Κακαβιάς) στις 2 Δεκεμβρίου 1940.
Το μνημείο των πεσόντων του Ελληνοϊταλικού πολέμου στο Μώλο Φθιώτιδας. (φωτογραφία: Άγγελος Αθανασίου).
-Καραλής Ιωάννης του Γεωργίου, Δεκανέας. Γεννήθηκε στο Μώλο Λοκρίδας το 1912, του 33ου Συντάγματος Πεζικού. Φονεύθηκε στο ύψωμα Βινάν ΒΔ Κλεισούρας στις 25 Ιανουαρίου 1941. Μετά θάνατον προήχθη σε λοχία (ΦΕΚ 211/Γ/08-09-1943, σελίδα 942). Οι πληροφορίες και το ΦΕΚ προέρχονται από τον δισέγγονό του Άγγελο Αθανασίου, όπως ενημερώθηκε από έγγραφο της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού, τον ευχαριστούμε θερμά. Το ονοματεπώνυμο αυτό δεν καταγράφεται στον τιμητικό τόμο με τα ονόματα των πεσόντων της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού, έχει χαραχθεί όμως στο μνημείο των πεσόντων στο Μώλο.
-Κόλιας Δημήτριος του Ιωάννη, Δεκανέας. Γεννήθηκε στη Λάρυμνα το 1915, του 36ου ΣΠ. Φονεύθηκε στο ύψωμα 669 (Ραντατοβούνι κατά τους ντόπιους, διάβαση Κακαβιάς) στις 2 Δεκεμβρίου 1940.
-Κοτσοκλένης Γεώργιος του Σεραφείμ, Δεκανέας. Γεννήθηκε στην Ανθήλη το 1907, του 34ου ΣΠ. Φονεύθηκε στη μάχη Πεστάνης στις 10 Μαρτίου 1941.
-Κουτσομήτρος Ιωάννης του Χρήστου, Δεκανέας. Γεννήθηκε στο Δομοκό το 1917 ή 1907, του 4ου ΣΠ. Φονεύθηκε στο Κιάφε Λουζίτ Τρεμπεσίνας στις 10 Μαρτίου 1941.
-Μπλούνας Νικόλαος του Γεωργίου, Δεκανέας. Γεννήθηκε στο Άνυδρο το 1912, του 50ου ΣΠ. Φονεύθηκε στο Μάλι Σπαντάριτ (Βόρεια Κλεισούρας) στις 9 Μαρτίου 1941.
-Πανουργιάς Αναστάσιος του Ευαγγέλου, Δεκανέας. Γεννήθηκε στη Λαμία το 1915, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Φονεύθηκε στη Σιταριά στις 19 Νοεμβρίου 1940.
-Πανουργιάς Κωνσταντίνος του Ευαγγέλου, Δεκανέας. Γεννήθηκε στη Λαμία το 1907, του Ι Συντάγματος Πυροβολικού. Φονεύθηκε στο χωριό Βινοκάζιτ σε αεροπορικό βομβαρδισμό στις 10 Φεβρουαρίου 1941.
-Παντούδης Παναγιώτης του Χρήστου, Δεκανέας. Γεννήθηκε στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού το 1914, του 4ου ΣΠ. Εξαφανίστηκε στην περιοχή Κλεισούρας-Τρεμπεσίνας το Φεβρουάριο 1941.
-Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος του Αριστείδη, Δεκανέας. Γεννήθηκε στο Φραντζή το 1909, του 36ου ΣΠ. Φονεύθηκε στην Πεστάνη στις 8 Μαρτίου 1941.
-Πέτρου Ιωάννης του Πέτρου, Δεκανέας. Γεννήθηκε στην Αταλάντη το 1914, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Φονεύθηκε στο Τεριάχιο στις 27 Νοεμβρίου 1940.
-Πουρνάρας Γεώργιος του Ιωάννη, Δεκανέας. Γεννήθηκε στη Μοσχοκαρυά το 1915, της ΙΙΙ Ελληνικής ΟρεινήςΤαξιαρχίας. Φονεύθηκε στις επιχειρήσεις Σαν Λορέντζο Ιταλίας στις 10 Σεπτεμβρίου 1944.
-Ροζής Ευστάθιος του Σπυρίδωνα, Δεκανέας. Γεννήθηκε στη Λαμία το 1914, του 36ου ΣΠ. Φονεύθηκε στην Άργκοβα στις 14 Δεκεμβρίου 1940.
-Σανιδάς Γεώργιος του Δήμου, Δεκανέας. Γεννήθηκε στη Σπερχειάδα το 1910, του 36ου ΣΠ. Φονεύθηκε στην Τρεμπεσίνα στις 21 Ιανουαρίου 1941.
-Σασάκος Δημήτριος του Ευσταθίου, Δεκανέας. Γεννήθηκε στο Κηφισσοχώρι το 1908, του 36ου ΣΠ. Απεβίωσε στο 2ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών Παράρτημα «Ευαγγελισμός» στις 3 Ιανουαρίου 1941.
-Σερέτης Γεώργιος του Κωνσταντίνου, Δεκανέας. Γεννήθηκε στην Αμφίκλεια το 1907, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Απεβίωσε στο 1ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 13 Δεκεμβρίου 1940.
-Σκέντζος Στυλιανός του Αντωνίου, Δεκανέας. Γεννήθηκε στην Ομβριακή το 1918, του 4ου ΣΠ. Απεβίωσε στο 2ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών Παράρτημα «Ευαγγελισμός» στις 24 Ιανουαρίου 1941.
-Σκούρας Ιωάννης του Ευαγγέλου, Δεκανέας. Γεννήθηκε στο Πλατύστομο το 1916, του 36ου ΣΠ. Φονεύθηκε στο Ζάβροχο στις 23 Νοεμβρίου 1940.
-Στεργίου Απόστολος του Ανδρέα, Δεκανέας. Γεννήθηκε στο Κυριακοχώρι το 1917, της Εφίππου Μοίρας Πολυβόλων. Φονεύθηκε στη Μονή Τσέπου Αργυροκάστρου στις 13 Δεκεμβρίου 1940.
-Τάχος Ιωάννης του Γεωργίου, Δεκανέας. Γεννήθηκε στο Γαρδίκι το 1916, του 36ου ΣΠ. Φονεύθηκε στην Άργκοβα στις 14 Δεκεμβρίου 1940.
-Τουρναβίτης Γρηγόριος του Βασιλείου, Δεκανέας. Γεννήθηκε στο Περίβλεπτο το 1908, του 36ου ΣΠ. Απεβίωσε στο 1ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 18 Δεκεμβρίου 1940.
-Τσουροπλής Κλεάνθης του Γεωργίου, Δεκανέας. Γεννήθηκε στην Αμφίκλεια το 1908, του 36ου ΣΠ. Φονεύθηκε στην Άργκοβα στις 14 Δεκεμβρίου 1940.
-Χρόνης Γεώργιος του Νικολάου, Δεκανέας. Γεννήθηκε στο Κηφισσοχώρι το 1912, του Γενικού Εμπέδου Λάρισας. Φονεύθηκε στη Λάρισα (σε σεισμό) την 1η Μαρτίου 1941.


ΥΠΟΔΕΚΑΝΕΙΣ
-Κούτρας Πέτρος του Δημητρίου, Υποδεκανέας. Γεννήθηκε στα Αλεπόσπιτα το 1917, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Φονεύθηκε στη μάχη αυχένα των υψωμάτων Μάλι-ε-Τζόρες Χειμάρας στις 19 Δεκεμβρίου 1940.

ΟΠΛΙΤΕΣ

Α
-Αγγελής ή Γιδαράκος Ιωάννης του Γεωργίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Νεοχώρι το 1919, του 33ου ΣΠ. Φονεύθηκε στο Μάλι Φερόσι στις 31 Δεκεμβρίου 1940. [Στο βιβλίο Αγώνες και νεκροί 1940-45 αναφέρεται ως Γιδαράκης. Το ορθό Γιδαράκος διόρθωσε η κ.Ιωάννα Αλεξοπούλου, την οποία και ευχαριστούμε]
-Αγγελής Νικόλαος του Αγγελή, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Φυλιαδώνα το 1913, του 52ου ΣΠ. Απεβίωσε στο Ναυτικό Νοσοκομείο του Πειραιά στις 5 Φεβρουαρίου 1941.
-Αγγελόπουλος Ανδρέας του Βαή, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Ξυνιάδα το 1916, του 90ου ΣΠ. Απεβίωσε στο 1ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 30 Ιανουαρίου 1941.
-Αδάμ Δημήτριος του Νικολάου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Δίβρη το 1915, της 3ης Μοίρας Ορειβατικού Πυροβολικού. Απεβίωσε στο 1ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 10 Μαρτίου 1941.
-Αδάμ Παναγιώτης του Κωνσταντίνου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Δίβρη το 1917, του 36ου ΣΠ. Φονεύθηκε στη μάχη Πρεμετής στις 2 Δεκεμβρίου 1941.
-Αλαφροπάτης Νικόλαος του Βασιλείου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Λαμία το 1915, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Φονεύθηκε στο Προγονάτι στις 16 Απριλίου 1941.
-Αλαφροπάτης Χρήστος του Δημητρίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Λαμία το 1919, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Απεβίωσε στο 1ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 3 ή στις 10 Δεκεμβρίου 1940.
-Αλεξίου Κωνσταντίνος του Σπυρίδωνος, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Νεράϊδα το 1915, του 36ου ΣΠ. Φονεύθηκε στην Πέστανη στις 7 Μαρτίου 1941.
-Αμπλιανίτης Θωμάς του Γεωργίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Δάφνη το 1914, του 13ου ΣΠ. Φονεύθηκε στο ύψωμα 931 (περιοχή Τσούκα-Φεσίτ) στις 10 Μαρτίου 1941.
-Αναγνωστόπουλος Νικόλαος του Δημητρίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Ανατολή Υπάτης το 1917, της 13ης Μοίρας Αυτοκινήτων. Φονεύθηκε σε βομβαρδισμό στο Αλβανικό Μέτωπο στις 19 Απριλίου 1941.
-Αναγνωστόπουλος Παναγιώτης του Ευαγγέλου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Σπερχειάδα το 1912, του 50ου ΣΠ. Εξαφανίσθηκε στο Μάλι Σπαντάριτ στις 13 Φεβρουαρίου 1941.
-Αργύρης ή Ανέστης Ανέστης του Γεωργίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Κολάκα Λοκρίδας το 1912, του Εμπέδου Τριπόλεως. Απεβίωσε στην Τρίπολη στις 18 Απριλίου 1941.
-Αργυρόπουλος Γεώργιος του Αθανασίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Σοφιάδα Δομοκού το 1913, του 4ου ΣΠ. Φονεύθηκε στο ύψωμα 897 (Κλεισούρας) στις 24 Δεκεμβρίου 1940.
-Αργυρόπουλος Κωνσταντίνος του Δημητρίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Λαμία, του 3ου ΣΠ. Φονεύθηκε στο ύψωμα Δόντι (Γκόλικο) στις 10 Μαρτίου 1941.
-Αυγερινάκος Σπυρίδων του Ιωάννη, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Μοσχοχώρι το 1912, του 36ου ΣΠ. Φονεύθηκε στο ύψ.734 στις 20 Νοεμβρίου 1940.

Β
-Βαρλάμης Ανδρέας του Λάμπρου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Παλαιόκαστρο το 1915, του Τάγματος Γεφυροποιών. Απεβίωσε στο 1ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 2 Φεβρουαρίου 1941.
-Βελής Σωτήριος του Τριανταφύλλου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Μάκρη Φθιώτιδας το 1918, του 36ου ΣΠ. Φονεύθηκε στη Στενωπό Κλεισούρας στις 4 Μαρτίου 1941.


-Βέλιος Κωνσταντίνος του Δημητρίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Παύλιανη το 1920, της Ομάδας Αναγνωρίσεως. Φονεύθηκε στη Γέφυρα Σκορδίλη στις 16 Νοεμβρίου 1940.
-Βλάσης Αθανάσιος του Κωνσταντίνου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Ρεγγίνι το 1905, του 23ου ΣΠ. Εξαφανίστηκε στο Πόγραδετς στις 10 Απριλίου 1941.
-Βόρρης Γεώργιος του Δημητρίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Πελασγία το 1917, του Οχυρού Περιθωρίου VIIA Συνοριακού Τομέως. Απεβίωσε στο Χειρουργείο Έργου Β/13 στις 7 Απριλίου 1941.
-Βούλγαρης Νικόλαος του Χρήστου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Άγιο Κωνσταντίνο το 1917, του 36ου ΣΠ. Φονεύθηκε στο Μαλιμπάρδι στις 29 Νοεμβρίου 1940.
-Βουλκούδης Κωνσταντίνος του Χρήστου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Μοναστήρι Δομοκού το 1913, του 13ου ΣΠ. Εξαφανίστηκε στο Μάλι Σπαντάριτ στις 15 Μαρτίου 1941.
-Βουσινάς Δημήτριος του Κωνσταντίνου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Μενδενίτσα το 1915, του Λόχου Σκαπανέων. Φονεύθηκε στο Τεκέ Λεσκοβίκι στις 20 Απριλίου 1941.

Γ
-Γαλανός Κωνσταντίνος του Αθανασίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Γαρδίκι το 1917, του 50ου ΣΠ. Απεβίωσε στο ΧΙβ Ορεινό Χειρουργείο (Τσερεβόντα) στις 15 Φεβρουαρίου 1941.
-Γεμενής Ανάργυρος του Αθανασίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Λαμία το 1914, του 4ου ΣΠ. Απεβίωσε στο Δρομοκαΐτιο Θεραπευτήριο Αθηνών στις 16 Μαρτίου 1941.
-Γεμενής Απόστολος του Αθανασίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Λαμία το 1912, του 33ου ΣΠ. Απεβίωσε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Φλώρινας στις 5 Νοεμβρίου 1940.
-Γεωργαντάς Γεώργιος του Αθανασίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Άγιο Γεώργιο Φθιώτιδας το 1914, του 4ου ΣΠ. Φονεύθηκε στον αεροπορικό βομβαρδισμό της Λαμίας στις 18 Απριλίου 1941.
-Γεωργούλας Κωνσταντίνος του Νικολάου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Παλαμά Δομοκού το 1906, του 4ου ΣΠ. Φονεύθηκε στο Κιάφε Λουζίτ Τρεμπεσίνας στις 10 Μαρτίου 1941.
-Γεωργούσης Γεώργιος του Δημητρίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Ηράκλεια το 1915, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Φονεύθηκε στο Μάλι Σπάτ στις 27 Μαρτίου 1941.
-Γεωργουσόπουλος Χρήστος του Γεωργίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Υπάτη το 1906, του 39ου Συντάγματος Ευζώνων. Φονεύθηκε στην τοποθεσία Τσάνο προ Τεπελενίου στις 11 Απριλίου 1941.
-Γιούλος Γεώργιος του Ευαγγέλου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Πελασγία το 1918, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Απεβίωσε στο 2ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο στις 2 Ιανουαρίου 1941.
-Γιώτας Ηλίας του Δημητρίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Κούρνοβο το 1907, του 36ου ΣΠ. Φονεύθηκε στην Πεστάνη στις 18 Μαρτίου 1941.
-Γκανέτσος Νικόλαος του Κωνσταντίνου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Αταλάντη το 1904, του XV6 Λόχου Διαβιβάσεων. Φονεύθηκε στη Γέφυρα Μέρτζανης σε αεροπορικό βομβαρδισμό στις 20 Απριλίου 1941.


(Φωτογραφία από: Οικογενειακό αρχείο Σωτήρη Γ. Αλεξόπουλου)
-Γκέκας Νικόλαος του Δημητρίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Σταυρό Λαμίας το 1917, 3ος λόχος του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Τραυματίσθηκε βαρέως (ακρωτηριασμός των τεσσάρων άκρων) στο Μάλι Σπάτ στις 25 Μαρτίου 1941 και απεβίωσε στο Σ1 Πεδινό Χειρουργείο στις 4 Απριλίου 1941 (σχετικά βλέπε: 1)Γράμμα από το αλβανικό μέτωπο του Νικολάου Δ. Γκέκα στις 22-3-1941 και 2)Οι συνθήκες του θανάτους ενός ήρωα του Αλβανικού έπους). Μετά θάνατον προήχθη σε δεκανέα (ΦΕΚ 220/Γ/12-11-1942, σελίδα 1418). Το ΦΕΚ μας το έστειλε ο κ.Άγγελος Αθανασίου, τον ευχαριστούμε θερμά.
-Γκίκας Θωμάς του Γεωργίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στις Καριές Δομοκού το 1918, του 4ου ΣΠ. Φονεύθηκε στη μάχη υψώματος 897 (Κλεισούρας) στις 30 Δεκεμβρίου 1940.
-Γκλαβάς Κωνσταντίνος του Γεωργίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Ροδίτσα το 1914, του 36ου ΣΠ. Φονεύθηκε στο ύψωμα 739 (Βορειοδυτικά Πεστάνης) στις 8 Μαρτίου 1941.
-Γκόρτος Ιωάννης του Γεωργίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Αταλάντη το 1908, του XV Λόχου Σκαπανέων. Φονεύθηκε στην Κάϊτσα στις 28 Ιανουαρίου 1941.
-Γκούβας Σεραφείμ του Δημητρίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Αρχάνι το 1917, του 80ου ΣΠ. Φονεύθηκε στην Κλεισούρα Καστοριάς στις 13 Απριλίου 1941.
-Γουριώτης Κωνσταντίνος του Νικολάου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Δομοκό το 1918, του Β΄ Συντάγματος Αντιαεροπορικού Πυροβολικού. Φονεύθηκε στην περιοχή Φαρσάλων σε αεροπορικό βομβαρδισμό στις 16 Απριλίου 1941.
-Γουρούνας Δημήτριος του Αθανασίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Λαμία το 1919, του 50ου ΣΠ. Φονεύθηκε στο Μάλι Σπαντάριτ στις 13 Φεβρουαρίου 1941.
-Γούσιας Κωνσταντίνος του Δημητρίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Ανθήλη το 1919, του 33ου ΣΠ. Φονεύθηκε στο Μάλι Φερόσι στις 31 Δεκεμβρίου 1940.
-Γρηγορίου Εμμανουήλ του Αθανασίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Λογγό Λοκρίδας το 1917, του 36ου ΣΠ. Απεβίωσε στο Μπρεσντάνι στις 3 Ιανουαρίου 1941.
-Γωγούλας Κωνσταντίνος του Χριστοδούλου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Μοσχοκαρυά το 1915, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Φονεύθηκε στα υψώματα Τεπελενίου στις 12 Απριλίου 1941.

Δ
-Δαδιώτης Ιωάννης του Γεωργίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Καλλίδρομο το 1919, του 33ου ΣΠ. Φονεύθηκε στο Μάλι Φερόσι στις 31 Δεκεμβρίου 1940.
-Δαδιώτης Νικόλαος του Αθανασίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Περιβόλι το 1917, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Φονεύθηκε στο Μάλι Σπάτ στις 23 Μαρτίου 1941.
-Δάρας Ηλίας του Παναγιώτη, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Αμφίκλεια το 1910, του 36ου ΣΠ. Φονεύθηκε στην Τρεμπεσίνα στις 23 Ιανουαρίου 1941.
-Δερβετζής Κωνσταντίνος του Δημητρίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στους Ξυλικούς το 1917, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Φονεύθηκε στο Αργυροχώρι στις 26 Νοεμβρίου 1940.
-Δημητρόπουλος Παναγιώτης του Ευαγγέλου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Λαμία το 1915, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Φονεύθηκε στη μάχη Μάλι Σπάτ στις 8 Ιανουαρίου 1941.
-Διαμαντής Βασίλειος του Δημητρίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Αγραπιδιά Δομοκού το 1912. Απεβίωσε από τραύμα στη Μακρακώμη στις 20 Απριλίου 1941.
-Δρυμωνίτης Χρήστος του Ευσταθίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Πελασγία το 1916, του 36ου ΣΠ. Φονεύθηκε στην Πρεμετή στις 19 Δεκεμβρίου 1940.

Ε
-Έλληνας Θεόδωρος του Ιωάννη, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Καλλιθέα Σπερχειάδας, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Φονεύθηκε στο Μάλι Σπάτ στις 12 Απριλίου 1941.
-Ευαγγελόπουλος Ευάγγελος του Στυλιανού, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Ροδωνιά Υπάτης το 1914, του 36ου ΣΠ. Φονεύθηκε στη Μάχη Πεστάνης στις 8 Μαρτίου 1941.
-Ευθυμίου Βασίλειος του Θεμιστοκλή, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Αμούρι το 1917, του 2ου Μηχανοκινήτου Συντάγματος Ιππικού. Φονεύθηκε στις 26 Ιανουαρίου 1941.
-Ευθυμίου Ιωάννης του Κωνσταντίνου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Τσούκα το 1902, του 36ου ΣΠ. Φονεύθηκε στην Πεστάνη στις 18 Μαρτίου 1941.

Ζ
-Ζανανδρίτσος Κωνσταντίνος του Γκόλφη, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Ελάτεια το 1917, της Ι ΕλληνικήςΤαξιαρχίας (1ου Συντάγματος Πεδινού Πυροβολικού). Φονεύθηκε σε αεροπορική εχθρική επιδρομή στην περιοχή ελών Μουντ-ΕλΑγκέιλα Κυρηναϊκής στις 10 Δεκεμβρίου 1942.
-Ζάρκας Ιωάννης του Θεοδώρου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Κάτω Δομοκό το 1914, του 90ου ΣΠ. Εξαφανίσθηκε στο ύψωμα 1.220 (τομέας Μπούμπεσι) στις 21 Φεβρουαρίου 1941.
-Ζαρλακούτας Ηλίας του Κωνσταντίνου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Ανθήλη το 1911, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Φονεύθηκε στο Αργυροχώρι στις 2 Δεκεμβρίου 1940.
-Ζαροδήμος Ευστάθιος του Σπύρου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Λαμία το 1915, του 36ου ΣΠ. Φονεύθηκε στη μάχη Μπένσιας στις 27 Δεκεμβρίου 1940.
-Ζαχαρόπουλος Γεώργιος του Ζαχαρία, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Αμφίκλεια, του 33ου ΣΠ. Φονεύθηκε στη μάχη Μάλι Τοπογιάν (Κλεισούρας) στις 2 Ιανουαρίου 1941.
-Ζαχαρόπουλος Ζαχαρίας του Νικολάου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Μεγαπλάτανο το 1914, του 1ου Κινητού Εμπέδου Ιωαννίνων. Απεβίωσε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 29 Ιανουαρίου 1941.
-Ζαχαρόπουλος Χρήστος του Λαζάρου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Στυλίδα το 1907, του 1ου Κινητού Εμπέδου Ιωαννίνων. Απεβίωσε στο Σ4 Νοσοκομείο Διακομιδής (Κούταλι Πρεμετής) στις 22 Μαρτίου 1941.
-Ζάχειλας Δημήτριος του Λουκά, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Ελάτεια το 1912, του 33ου ΣΠ. Φονεύθηκε στο ύψωμα 1.220 την 1η Ιανουαρίου 1941.
-Ζάχος Στυλιανός του Ιωάννη, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Ομβριακή το 1914, του 4ου ΣΠ. Φονεύθηκε στη Λάρισα σε αεροπορικό βομβαρδισμό την 1η Νοεμβρίου 1940.
-Ζέρβας Γεώργιος του Κωνσταντίνου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στις Λιβανάτες το 1912, του 33ου ΣΠ. Εξαφανίσθηκε στο ύψωμα 1.220 στις 2 Ιανουαρίου 1941.
-Ζούκας Χρήστος του Δημητρίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Πετρωτό Δομοκού το 1909, του ΙΧ Συνοριακού Τομέως. Φονεύθηκε στη μάχη Ιβάν στις 15 Νοεμβρίου 1940.
-Ζώης Φίλιππος του Σπυρίδωνος, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Υπάτη το 1914, του Β1 Λόχου Διαβιβάσεων. Φονεύθηκε στην Πρεμετή στις 19 Δεκεμβρίου 1940.
-Ζώμπας Δημήτριος του Θεοδώρου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Καρυά Υπάτης το 1913, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Φονεύθηκε στη μάχη Μάλι Σπάτ στις 14 Απριλίου 1941.

Θ
-Θανέλας Βασίλειος του Ηλία, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Λαμία το 1907, του 34ου ΣΠ. Φονεύθηκε στην Πεστάνη στις 10 Μαρτίου 1941.
-Θεοδοσίου Γεώργιος του Ιωάννη, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Καλαμάκι το 1916, του 36ου ΣΠ. Φονεύθηκε στην Άργκοβα στις 14 Δεκεμβρίου 1940.
-Θεοδωρόπουλος Σταύρος του Βαΐου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Βαρδαλή το 1911, του 4ου ΣΠ. Φονεύθηκε στην Τρεμπεσίνα στις 12 Φεβρουαρίου 1941.
-Θεοδώρου Θεόδωρος του Αποστόλου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Τιθορέα το 1907, του 34ου ΣΠ. Φονεύθηκε στην Τρεμπεσίνα στις 25 Μαρτίου 1941.
-Θεοχάρης Αθανάσιος του Νικολάου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Βούζι το 1915. Φονεύθηκε στο Αλβανικό Μέτωπο στις 13 Νοεμβρίου 1940.
-Θράπας Ιωάννης του Βασιλείου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Μαλεσίνα το 1909, του 36ου ΣΠ. Φονεύθηκε στην Πεστάνη στις 18 Μαρτίου 1941.

Ι
-Ιωάννου Δημήτριος του Γεωργίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Λαμία το 1914, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Φονεύθηκε στο Αργυροχώρι στις 2 Δεκεμβρίου 1940.
-Ιωάννου Κωνσταντίνος του Αθανασίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Μώλο το 1901, του Εμπέδου Λαμίας. Απεβίωσε στο Α΄ Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο στις 28 Απριλίου 1941.
-Ιωάννου Νικόλαος του Κωνσταντίνου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Μεγαπλάτανο το 1914, του 13ου Υ.Ε.Σ. ΑΘ/Α. Απεβίωσε στην Αταλάντη στις 5 Νοεμβρίου 1940.
Κ
-Καϊτσώτης Ηλίας του Περικλή, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Μάκρη το 1914, του 5ου ΣΠ. Φονεύθηκε στο ύψωμα 731 (Βορειοδυτικά Κλεισούρας) στις 24 Φεβρουαρίου 1941.
-Καλαθάς Σωτήριος του Γεωργίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Αρχάνι το 1914, του 36ου ΣΠ. Φονεύθηκε στη μάχη Πεστάνης στις 6 Μαρτίου 1941.
-Καλαμπακάς Ανδρέας του Δημητρίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Δομοκό το 1913, του 4ου ΣΠ. Απεβίωσε στο Ια Ορεινό Χειρουργείο (Κοσίνα) στις 7 Φεβρουαρίου 1941.
-Καλατζής Αθανάσιος του Χρήστου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Δομοκό το 1910, του 4ου ΣΠ. Απεβίωσε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων την 1η Φεβρουαρίου 1941.
-Καλατζής ή Δημητρίου Γεώργιος του Χρήστου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στα Αργύρια το 1910, του 33ου ΣΠ. Εξαφανίσθηκε τραυματισμένος στην Τρεμπεσίνα ή στο Μπούμπεσι στις 11 Φεβρουαρίου 1941.
-Καλέμης Ανδρέας του Δημητρίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Λεύκα Δομοκού το 1916, του 4ου ΣΠ. Εξαφανίσθηκε στο ύψωμα 1.200 (Κλεισούρας) στις 2 (ή 24) Δεκεμβρίου 1940.
-Καλέτσος Θεόδωρος του Γρηγορίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Στυλίδα το 1920, της Ι Ελληνικής Ταξιαρχίας. Φονεύθηκε στο Τομπρούκ στις επιχειρήσεις Δυτικής Ερήμου στις 25 Δεκεμβρίου 1942.
-Καλής Αλέξανδρος του Παναγιώτη, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Πύργο Λοκρίδας το 1918. Απεβίωσε στο Β΄ Πεδινό Χειρουργείο (Κοσίνα) στις 30 Ιανουαρίου 1941.
-Καλόγηρος Δημήτριος του Γεωργίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Μελιταία το 1912, του 4ου ΣΠ. Φονεύθηκε στην Τρεμπεσίνα στις 11 Φεβρουαρίου 1941.
-Κανδιλιώτης Κωνσταντίνος του Δημητρίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Μώλο το 1918, του 33ου ΣΠ. Απεβίωσε στο XV6 Ορεινό Χειρουργείο στις 3 Ιανουαρίου 1941.
-Κανέλλος Αντώνιος του Ελευθερίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Καλλιθέα Σπερχειάδας το 1913, του Β Συντάγματος Ιππικού. Απεβίωσε στο Σ1 Πεδινό Χειρουργείο στις 11 Μαρτίου 1941.
-Καπερώνης Γεώργιος του Ηλία, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Κηφισσοχώρι το 1910, του 36ου ΣΠ. Φονεύθηκε στο ύψωμα 1.285 (Στενά Κλεισούρας) στις 15 Φεβρουαρίου 1941.
-Καπώνης Ιωάννης του Γεωργίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Κυριακοχώρι το 1915, του 33ου ΣΠ. Απεβίωσε στο Β΄ Πεδινό Νοσηλευτικό Τμήμα στις 6 Φεβρουαρίου 1941.
-Καραγιάννης Αθανάσιος του Νικολάου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Δίβρη το 1909, του 36ου ΣΠ. Πνίγηκε στον ποταμό Ζαγοριά την 1η Φεβρουαρίου 1941.
-Καραγιάννης Γεώργιος του Ιωάννη, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στα Γαβράκια το 1915, του 4ου ΣΠ. Φονεύθηκε στο ύψωμα 753 (Τρεμπεσίνας) στις 12 Ιανουαρίου 1941.
-Καραγιώργος Γεώργιος του Πολυμέρου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Φυλιαδώνα, του 4ου ΣΠ. Απεβίωσε στο Νοσοκομείο Λεσκοβικίου στις 27 Νοεμβρίου 1941.
-Καραγκούνης Αθανάσιος του Χαρίλαου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στους Μύλους το 1917, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Φονεύθηκε στην Κακαβιά στις 27 Νοεμβρίου 1940.
-Καραγκούνης Δημήτριος του Χαρίλαου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στους Μύλους το 1919, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Απεβίωσε στο Νοσοκομείο Εκστρατείας Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αγρινίου (τραυματίσθηκε στο Μάλι Σπάτ) στις 11 Ιανουαρίου 1941.
-Καφώρος Αθανάσιος του Χρήστου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Λογγίτσι το 1911, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Φονεύθηκε στο ύψωμα 1.940 στις 19 Δεκεμβρίου 1940.
-Κελαφάς Δημήτριος του Νικολάου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Ξυνιάδα το 1918, του 4ου ΣΠ. Απεβίωσε στο Σανατόριο «Σωτηρία» στις 21 Μαΐου 1941.
-Κόγιας Ιωάννης του Σταύρου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Ομβριακή το 1909, του 4ου ΣΠ. Φονεύθηκε στο ύψωμα 1.923 (Τρεμπεσίνας) στις 30 Ιανουαρίου 1941.
- Κολοκύθας Ανδρέας του Δημητρίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Τιθορέα το 1915, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Εξαφανίσθηκε σε ύψωμα προ του Τεπελενίου στις 3 Ιανουαρίου 1941.
-Κολοκύθας Ανδρέας του Κωνσταντίνου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Πύργο το 1913, της 1139ης Μονάδας. Φονεύθηκε στο φαράγγι του χωριού Ροσοβέρι σε αεροπορικό βομβαρδισμό στις 11 Φεβρουαρίου 1941.
-Κολοφωτιάς Φώτιος του Νικολάου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Δομοκό το 1915, του 16ου ΣΠ. Φονεύθηκε στην Τρεμπεσίνα στις 27 Ιανουαρίου 1941.
-Κομματάς Απόστολος του Γεωργίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Σπερχειάδα το 1918, του 36ου ΣΠ. Φονεύθηκε στο Μπρεσντάνι στις 14 Δεκεμβρίου 1940.
-Κοντοδήμος Κωνσταντίνος του Βασιλείου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Φυλιαδώνα το 1914, του 4ου ΣΠ. Φονεύθηκε στη Λάρισα σε αεροπορικό βομβαρδισμό την 1η Νοεμβρίου 1940.
-Κοντός Ελευθέριος του Νικολάου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Λαμία το 1910, του 36ου ΣΠ. Απεβίωσε στο 1ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 7 Ιανουαρίου 1941.
-Κοντός Ορέστης του Νικολάου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Λεύκα Δομοκού το 1914, του 33ου ΣΠ. Φονεύθηκε στο Μπούμπεσι στις 25 Ιανουαρίου 1941.
-Κοπελιάς Ηλίας του Γεωργίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Μπράλλο το 1910, του 4ου ΣΠ. Απεβίωσε στο 1ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 20 Ιανουαρίου 1941.
-Κορόκας Κωνσταντίνος του Δημητρίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Λαμία το 1912, του 4ου ΣΠ. Φονεύθηκε στο ύψωμα 897 (προ Κλεισούρας) στις 23 Δεκεμβρίου 1940.
-Κοτσάνος Γεώργιος του Ιωάννου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Παλαιοχώρι Δωριέων Φθιώτιδας το 1911. Υπηρετούσε στον 3ο Λόχο του Ι Τάγματος του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Τραυματίσθηκε στις 20 Νοεμβρίου και απεβίωσε στο Νοσοκομείο Διακομιδής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού την 1η Δεκεμβρίου 1940 (ευχαριστούμε την κα Τρισεύγενη Λιανού για την υπόδειξη του ονόματος).
-Κουκούλης Γεώργιος του Αναστασίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Φτέρη το 1905, του ΙΙ Συντάγματος Βαρέος Πυροβολικού. Φονεύθηκε στην Τρεμπεσίνα στις 15 Ιανουαρίου 1941.
-Κουτσόπουλος Αντώνιος του Αθανασίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Βούζι το 1912, του 52ου ΣΠ. Φονεύθηκε στο ύψωμα Μπάτρας Γράμμου στις 14 Νοεμβρίου 1940.
(Δεξιά ο Κων/νος Κουτσοκέρας. Φωτογραφία από Ομάδα: ΣΤΥΛΙΔΟΣ ΕΝΘΥΜΗΜΑΤΑ)
-Κουτσουκέρας Κωνσταντίνος του Δημητρίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Αχινό το 1910, του 36ου ΣΠ. Φονεύθηκε στην Πρεμετή στις 19 Δεκεμβρίου 1940.
-Κουτσούκης Γεώργιος του Ιωάννη, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Γαρδίκι το 1915, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Φονεύθηκε στην Κακαβιά στις 26 Νοεμβρίου 1940.
-Κουτσουμπέλης Γεώργιος του Κωνσταντίνου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Καλοθρόνι Λοκρίδας το 1919, του 5ου ΣΠ. Εξαφανίσθηκε στο ύψωμα 731 (Βορειοδυτικά Κλεισούρας) στις 11 Μαρτίου 1941.
-Κρεμάλας Αλέξανδρος του Γεωργίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Αχλαδιά Δομοκού το 1917, του 4ου ΣΠ. Φονεύθηκε στη Λάρισα σε αεροπορική επιδρομή την 1η Νοεμβρίου 1940.
-Κωνσταντίνου Ευάγγελος του Αθανασίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Ανθήλη το 1910, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Απεβίωσε στο 2ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 22 Φεβρουαρίου 1941.
-Κωστάκης Αθανάσιος του Γεωργίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Κολοκυθιά το 1910, του 65ου ΣΠ. Φονεύθηκε στο 2ο ύψωμα 1.736 (Γκούρι Πρερ Τομορίτσα) στις 13 Φεβρουαρίου 1941.

Λ
-Λαϊνάς Κωνσταντίνος του Μιχαήλ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Υπάτη το 1918, του 13ου Συντάγματος Αντιαεροπορικού Πυροβολικού. Φονεύθηκε στα Ιωάννινα σε αεροπορικό βομβαρδισμό στις 30 Δεκεμβρίου 1940.
-Λάμπος Βασίλειος του Αθανασίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Παλαιόκαστρο το 1910, του 36ου ΣΠ. Απεβίωσε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 28 Νοεμβρίου 1940.

(Φωτογραφία από το βιβλίο: «Νίκος Γ. Σωτηρόπουλος, Το Δίκαστρο (Ζημιανή). ΙστορικοΛαογραφική Αναδρομή, Λαμία 2002», σελίδα 169).
-Λάμπος Γεώργιος του Ιωάννη, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Δίκαστρο το 1913, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Φονεύθηκε στο Γολγοθά στις 20 Νοεμβρίου 1940. Από την έκδοση του “Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Δικαστριωτών” «Νίκος Γ. Σωτηρόπουλος, Το Δίκαστρο (Ζημιανή). ΙστορικοΛαογραφική Αναδρομή, Λαμία 2002, σελίδα 169» μεταφέρεται το εξής κείμενο :
ΕΠΙΜΥΘΙΟ: Δικαστριώτη-Δικαστριώτισσα και φίλε αναγνώστη η ιστορία του καθαγιασμένου τούτου τόπου, που λέγεται Δίκαστρο, δεν έχει τέλος. Συνεχίζεται και εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου αυτή η συνέχεια να είναι άξια του ενδόξου παρελθόντος του. Προτρέπω όσους αγαπούν το Δίκαστρο με ιδιαίτερη αναφορά στους νέους, να ενστερνισθούν τη Σπαρτιάτικη ρήση: «Άμες δε γ’ εσόμεθα πολλώ κάρρονες» που σημαίνει: Εμείς δε, θα γίνουμε πολύ καλύτεροι. Τρανό παράδειγμα αυτής της υπόσχεσης αποτέλεσαν στην ιστορία του Δικάστρου, όλοι εκείνοι οι συγχωριανοί μας, που «έπεσαν υπέρ Πίστεως και Πατρίδος» στους πολέμους 1912, 1913, 1922 και ο εικονιζόμενος ήρωας του ανεπανάληπτου Βορειοηπειρωτικού Έπους ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. ΛΑΜΠΟΣ, ο οποίος με τη θυσία του στις 19 Νοεμβρίου του 1940 εισήλθε εις το Πάνθεον των ηρώων και γράφτηκε με χρυσά γράμματα στις σελίδες της ιστορίας αυτού του τόπου.
Τιμή και δόξα πρέπει σ’ όλους αυτούς που με τη θυσία τους διετράνωσαν τη Σωκρατική ρήση:
«Μητρός τε και πατρὸς και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον εστίν η Πατρὶς και σεμνότερον και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρά Θεοίς και παρά ανθρώποις, τοις νουν έχουσιν».
-Λάτας Χρήστος του Δημητρίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στις Μεξιάτες το 1916, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Φονεύθηκε στο ύψωμα 669 (Ραντατοβούνι κατά τους ντόπιους, διάβαση Κακαβιάς) στις 2 Δεκεμβρίου 1940.
-Λέτσος Γεώργιος του Νικολάου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Σπερχειάδα το 1909, του 36ου ΣΠ. Φονεύθηκε στην Πεστάνη στις 18 Μαρτίου 1941.
-Λιάπης Αθανάσιος του Ιωάννη, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Άγιο Γεώργιο το 1914, του 36ου ΣΠ. Εξαφανίσθηκε στη Μπένσια στις 29 Δεκεμβρίου 1940.
-Λιοτήρης Νικόλαος του Σεραφείμ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Πουρνάρι Δομοκού το 1909, του 33ου ΣΠ. Φονεύθηκε στο Μπούμπεσι στις 26 Ιανουαρίου 1941.
-Λουκάς Ιωάννης του Γεωργίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Σπερχειάδα το 1916, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Απεβίωσε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αγρινίου στις 8 Δεκεμβρίου 1940.

Μ
-Μαγκλάρας Αθανάσιος του Αθανασίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Μεσοχώρι Υπάτης το 1908, του 36ου ΣΠ. Απεβίωσε στο 15ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών στις 14 Φεβρουαρίου 1941.
-Μακρόπουλος Ιωάννης του Τηλέμαχου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Μώλο το 1910, του Γενικού Εμπέδου Λάρισας. Φονεύθηκε στο Μώλο σε αεροπορικό βομβαρδισμό στις 20 Απριλίου 1941.
-Μακρυγιάννης Αριστείδης του Κωνσταντίνου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Άγιο Κωνσταντίνο το 1911, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Απεβίωσε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 21 Δεκεμβρίου 1940.
-Μανίκας Κωνσταντίνος του Γεωργίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Καινούργιο το 1907, του 3ου ΣΠ. Εξαφανίσθηκε στη μάχη Γκόλικο στις 9 Μαρτίου 1941.
-Ματαράς Αθανάσιος του Χρήστου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Λιανοκλάδι το 1916, του 1ου Συντάγματος Ορειβατικού Πυροβολικού. Απεβίωσε στην περιοχή Πρεμετής στις 20 Δεκεμβρίου 1940.
-Μελέτης Κωνσταντίνος του Ιωάννη, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Ρεγγίνι το 1915, του Γενικού Εμπέδου Λάρισας. Απεβίωσε στο Α΄ Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών στις 22 Απριλίου 1941.
-Μερμέρης Απόστολος του Ιωάννη, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Λαμία το 1915, του 35ου ΣΠ. Απεβίωσε στο 2ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης στις 27 Νοεμβρίου 1940.
-Μηλιάκης Δημήτριος του Σπυρίδωνος, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Δίλοφο το 1916, του 36ου ΣΠ. Φονεύθηκε στην Πεστάνη στις 6 Μαρτίου 1941.
-Μηνάκης ή Κατράκης Γεώργιος του Χαραλάμπους, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Μώλο το 1918, του 13ου ΣΠ. Φονεύθηκε στο ύψωμα Τρία Αυγά στις 11 Μαρτίου 1941.
-Μήτσου Ιωάννης του Αλκιβιάδου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Τσούκα το 1912, του 50ου ΣΠ. Φονεύθηκε στο Μάλι Σπαντάριτ στις 9 Μαρτίου 1941.
-Μιχελής Απόστολος του Δημητρίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στις Μεξιάτες το 1916, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Φονεύθηκε στο ύψωμα 669 (Ραντατοβούνι κατά τους ντόπιους, διάβαση Κακαβιάς) στις 2 Δεκεμβρίου 1940.
-Μολιώτης Γεώργιος του Ιωάννη, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Λαμία το 1914, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Φονεύθηκε στο ύψωμα 669 (Ροντατοβούνι κατά τους ντόπιους, διάβαση Κακαβιάς) στις 3 Δεκεμβρίου 1940.
-Μοσχάκης Ιωάννης του Γεωργίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Λαμία το 1909, του 36ου ΣΠ. Φονεύθηκε στη μάχη Μπένσιας στις 27 Δεκεμβρίου 1940.
-Μπακαλός Ελευθέριος του Αθανασίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Νεράϊδα το 1912, του 33ου ΣΠ. Φονεύθηκε στη μάχη υψώματος Ροδού (Κλεισούρας) στις 26 Ιανουαρίου 1941.
-Μπακογιάννης Σπύρος του Κωνσταντίνου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Υπάτη το 1908, του 36ου ΣΠ. Απεβίωσε από πολεμικά τραύματα στο Μπρεσντάνι στις 2 Φεβρουαρίου 1941.
-Μπαλαφούτης Αθανάσιος του Γρηγορίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στα Στάγια (από το 1957 Πλάτανος) το 1916, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Φονεύθηκε στη Ρεπετίστα στις 14 Νοεμβρίου 1940. Πληροφορίες για το συγκεκριμένο εύζωνα υπάρχουν στην ανάρτηση: ΠολεμικόΗμερολόγιο του εφέδρου επιλοχία Ηλία Γ. Κωστή (Μέρος Ε΄) (Εικ.6 και 8).
-Μπάμπαλης Ηλίας του Πέτρου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Σπερχειάδα το 1907, της Εφορείας Υλικού Πολέμου Λαρίσης. Απεβίωσε στο 1ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Λαρίσης (τραύμα από σεισμό) την 1η Μαρτίου 1941.
-Μπαρτσιώκας Δήμος του Ανδρέα, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Γαρδίκι το 1913, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Φονεύθηκε στο ύψωμα 1.410 (περιοχή Μάλι Σπάτ) την 1η Ιανουαρίου 1941.
-Μπατσικανής Νικόλαος του Ιωάννη, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Πελασγία το 1919, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Φονεύθηκε στο Μάλι Σπάτ στις 24 Μαρτίου 1941.
-Μπάτσος Σταμάτιος του Αθανασίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Μαρτίνο το 1912, του 33ου ΣΠ. Φονεύθηκε στο Μάλι Φερόσι την 1η Ιανουαρίου 1941.
-Μπαφούτσος Ιωάννης του Κωνσταντίνου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στις Λιβανάτες το 1915, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Απεβίωσε στο Σ4 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Διακομιδής (Κούταλι Πρεμετής) στις 15 Απριλίου 1941.
-Μπουγιέτσας Ανάργυρος του Δημητρίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Μαλεσίνα το 1917, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Απεβίωσε στο ΙΙΙ6 Ορεινό Χειρουργείο (μάχη Μάλι-Τζόρετ) στις 19 Δεκεμβρίου 1940.
-Μπουκουβάλας Παναγιώτης του Σταύρου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Λαμία το 1903, της ΧΙ Μεραρχίας (ΧΙα Ορεινού Χειρουργείου). Φονεύθηκε στη Γκάιλα Λεσκοβικίου στις 15 Απριλίου 1941.
-Μπουτζικούδης Ιωάννης του Γεωργίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού το 1910, του 33ου ΣΠ. Φονεύθηκε στο Μπούμπεσι στις 4 Φεβρουαρίου 1941.
-Μπούτσης Παναγιώτης του Κυριάκου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Αταλάντη το 1907, του Σ1 Ημιονηγών. Απεβίωσε στο 1ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 22 Φεβρουαρίου 1941.

Ν
-Νάτσος Γεώργιος του Βασιλείου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Βαθύκοιλο το 1917, του 36ου ΣΠ. Φονεύθηκε στη μάχη Πρεμετής στις 2 Δεκεμβρίου 1940.
-Νιδριώτης Δημήτριος του Γεωργίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Μαρτίνο το 1906, του 36ου ΣΠ. Απεβίωσε στο Σ4 Νοσοκομείο Διακομιδής (Κούταλι Πρεμετής) στις 16 Μαρτίου 1941.
-Νταλιάνης Αθανάσιος του Αγγελή, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Λαμία το 1916, του 36ου ΣΠ. Απεβίωσε από πολεμικά τραύματα στις μάχες Πρεμετής στις 4 Δεκεμβρίου 1940.
-Ντάτης Αθανάσιος του Κωνσταντίνου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Μάκρη το 1917, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Φονεύθηκε στο Μάλι Σπάτ στις 11 Απριλίου 1941.
-Ντάτης Γεώργιος του Κωνσταντίνου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Άγιο Στέφανο Δομοκού το 1912, του 52ου ΣΠ. Φονεύθηκε στο ύψωμα 1.220 στις 23 Δεκεμβρίου 1940.
-Ντέκος Παναγιώτης του Γεωργίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Λαμία το 1908, του 34ου ΣΠ. Εξαφανίσθηκε στην Κλεισούρα μεταξύ 15-25 Απριλίου 1941.
-Ντελής Κωνσταντίνος του Ιωάννη, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Γαρδίκι το 1914, του Β/2 Λόχου Ημιονηγών. Φονεύθηκε στα Τρία Αυγά στις 12 Μαρτίου 1941.
-Ντζουβάρας Παναγιώτης του Νικολάου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Σκαμνό το 1913, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Απεβίωσε αιχμάλωτος στο Τουράνο Ιταλίας στο Νοσοκομείο Στρατοπέδου Συγκεντρώσεως Αιχμαλώτων στις 31 Μαΐου 1941.
-Ντόβας Ευάγγελος του Ιωάννη, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στα Αργύρια το 1913, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Φονεύθηκε στο Μάλι Σπάτ στις 2 Απριλίου 1941.
-Ντουντούδης Μόσχος του Θεοδώρου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού το 1907, του 4ου ΣΠ. Εξαφανίσθηκε στο Μαζάνι Τρεμπεσίνας στις 20 Μαρτίου 1941.
 Ξ
-Ξηρομερίτης Ιωάννης του Βασιλείου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Ανθήλη το 1907, του 34ου ΣΠ. Φονεύθηκε στην Πεστάνη στις 10 Μαρτίου 1941.

Π
-Παναγής Ιωάννης του Νικολάου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Οίτη το 1905, της 541 Μονάδος. Εξαφανίστηκε στο Λεσκοβίκι στις 4 Δεκεμβρίου 1940.
-Παναγής Κωνσταντίνος του Λεωνίδα, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Οίτη το 1915, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Φονεύθηκε στο Μάλι Σπάτ στις 3 Ιανουαρίου 1941.
-Παναγιωτάρας Δημήτριος του Αγγελή, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στις Λιβανάτες το 1907, του 34ου ΣΠ. Φονεύθηκε σε ύψωμα προ Τεπελενίου στις 26 Μαρτίου 1941.
-Παναγιωτόπουλος Θεόδωρος του Παντελή, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Φραντζή το 1918, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Φονεύθηκε στον Άγιο Νικόλαο Θεσπρωτίας στις 17 Νοεμβρίου 1940.
-Παναγιωτόπουλος Ιωάννης του Κωνσταντίνου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στα Βασιλικά Υπάτης το 1913, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Φονεύθηκε στο Προγονάτι στις 30 Μαρτίου 1941.
-Πανόπουλος Κωνσταντίνος του Αποστόλου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Παλαιοβράχα το 1912, του 50ου ΣΠ. Εξαφανίστηκε στο Μάλι Σπαντάριτ στις 10 Μαρτίου 1941.
-Πανταζής Δημήτριος του Γεωργίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Δίβρη το 1917, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Εξαφανίστηκε βόρεια του Μάλι Σπάτ στις 14 Απριλίου 1941.


(φωτογραφία από το βιβλίο του ΘεοδώρουΝ. Αποστολόπουλου, Το γενεαλόγιο των Ομβριακιτών μέσα από γραπτά και αφηγήσεις,Αθήνα 2009. Η φωτογραφία αποδεικνύει ότι υπηρέτησε ως εύζωνας κατά τη στρατιωτική του θητεία.)
-Παντίδος Αντώνιος του Κωνσταντίνου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Ομβριακή το 1911, του 4ου ΣΠ. Φονεύθηκε στο ύψωμα 1.308 (Τρεμπεσίνα) στις 24 Ιανουαρίου 1941.
-Παπαδήμας Μιχαήλ του Κωνσταντίνου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στα Μάρμαρα το 1916, του 36ου ΣΠ (Απόσπασμα Φριζή-Γιδά). Φονεύθηκε στην Τσάρσοβα στις 24 Νοεμβρίου 1940.
-Παπαδόπουλος Δημήτριος του Κωνσταντίνου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Φραντζή το 1918, του 36ου ΣΠ. Φονεύθηκε στη μάχη Πεστάνης στις 8 Μαρτίου 1941.
-Παπαθανασίου Λουκάς του Γεωργίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Μενδενίτσα το 1917, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Φονεύθηκε στο Κούτσι στις 8 Ιανουαρίου 1941.
-Παπακωνσταντίνου Αθανάσιος του Δημοσθένη, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Κολάκα Λοκρίδας το 1912, του 33ου ΣΠ. Φονεύθηκε στο ύψωμα 1.220 στις 31 Δεκεμβρίου 1940.
-Παπανικολάου Γεώργιος του Εμμανουήλ, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στις Καρυές Δομοκού το 1910, του 52ου ΣΠ. Απεβίωσε από παγοπληξία στο Μάλι Τοπογιάν στις 18 Ιανουαρίου 1941.
-Παπαντώνης Κωνσταντίνος του Γεωργίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Δομοκό το 1917, του 4ου ΣΠ. Απεβίωσε στο Ι Ορεινό Χειρουργείο την 1η Ιανουαρίου 1941.
-Παπαστέφανος Πάνος ή Τηλέμαχος του Κωνσταντίνου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Παλαιόκαστρο Φθιώτιδας το 1914, του 36ου ΣΠ. Φονεύθηκε στη μάχη Πεστάνης στις 7 Μαρτίου 1941.
-Παρδάλης Δημήτριος του Ευσταθίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Νεοχώρι το 1913, του 4ου ΣΠ. Φονεύθηκε στο Κάτω Ψάρι Τρεμπεσίνας στις 9 Μαρτίου 1941.
-Πάσιος Ιωάννης του Κωνσταντίνου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Παλαιοβράχα το 1915, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Φονεύθηκε στο ύψωμα Λεκντούσι στις 3 Μαρτίου 1941.
-Πέτσας Ιωάννης του Ηλία, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στις Λιβανάτες το 1918, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Φονεύθηκε στο Μαυρονόρος στις 20 Νοεμβρίου 1940.
-Πήχας Νικόλαος του Ηλία, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Μοσχοχώρι το 1913, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Απεβίωσε σε Στρατιωτικό Νοσοκομείο στις 28 Νοεμβρίου 1940.
-Πλάτανος Αθανάσιος του Παναγιώτη, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Ρεγγίνι το 1916, του 36ου ΣΠ. Φονεύθηκε στο Μπρεσντάνη στις 14 Δεκεμβρίου 1940.
-Πλατής Ηλίας του Στυλιανού, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Καλαμάκι το 1915, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Απεβίωσε στο 2ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 12 Απριλίου 1941.
-Πλιάκος Βασίλειος του Νικολάου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Πτελέα το 1909, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Εξαφανίσθηκε στο ύψωμα 802 (Μπούμπεσι) το Φεβρουάριο 1941.
-Πολύζος Ιωάννης του Γεωργίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Άγιο Στέφανο Δομοκού το 1915, του 50ου ΣΠ. Φονεύθηκε στο Μάλι Σπαντάριτ στις 13 Φεβρουαρίου 1941.
-Πολυμερόπουλος Δημήτριος του Κωνσταντίνου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Βούζι το 1917, του 4ου ΣΠ. Φονεύθηκε στο Κιάφε Λουζίτ Τρεμπεσίνας στις 10 Μαρτίου 1941.

Ρ
-Ράββας Ιωάννης του Νικολάου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Ρεγγίνι το 1912, του 33ου ΣΠ. Φονεύθηκε στο ύψωμα 1.220 την 1η Ιανουαρίου 1941.
Ρεντίφης Δημήτριος του Παναγιώτη από τα Καλύβια Λαμίας.
Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Γιώργο Σακελλάρη για την αποστολή της φωτογραφίας.
-Ρεντίφης Δημήτριος του Παναγιώτη, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στα Καλύβια το 1919, του 36ου ΣΠ. Φονεύθηκε στη μάχη Κορώνης στις 30 Δεκεμβρίου 1940. Υπηρέτησε τη στρατιωτική θητεία του στο 42ο Σύνταγμα Ευζώνων. Απεικονίζεται και σε φωτογραφία της κεντρικής σελίδας του ιστολογίου μαζί με τον Γεώργιο Ευαγγ. Κυροδήμο από το Σταυρό Λαμίας.
-Ρήγας Ιωάννης του Αποστόλου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Λαμία το 1907, του 34ου ΣΠ. Εξαφανίστηκε στον Κεντρικό Τομέα Μετώπου το Φεβρουάριο 1941.
-Ρούσης Ιωάννης του Γεωργίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Μαρτίνο το 1915, του 36ου ΣΠ. Απεβίωσε στο Σ3 Νοσοκομείο Διακομιδής Ιωαννίνων στις 21 Δεκεμβρίου 1940.

Σ
-Σακελλάρης Κωνσταντίνος του Γεωργίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Τσούκα το 1914, του 36ου ΣΠ. Φονεύθηκε στην Πεστάνη στις 18 Μαρτίου 1941.
-Σακελλίου Δημήτριος του Σπύρου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Αταλάντη το 1909, του 3ου ΣΠ. Εξαφανίστηκε στη μάχη Γκόλικο στις 9 Μαρτίου 1941.
-Σάλτας Παναγιώτης του Ηλία, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στις Κομποτάδες το 1912, του 33ου ΣΠ. Φονεύθηκε στο ύψωμα Μπρέγκου Μπούμπεσι στις 26 Ιανουαρίου 1941.
-Σαφάκας Ανδρέας του Χρήστου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Αταλάντη το 1910, του 36ου ΣΠ. Φονεύθηκε στην περιοχή Κούκιαρι (στενά Κλεισούρας) στις 27 Ιανουαρίου 1941.
-Σβέρκος Ανδρέας του Κωνσταντίνου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Δάφνη το 1919, του Ε1 Λόχου Ημιονηγών. Απεβίωσε στο Αλβανικό Μέτωπο στις 25 Μαρτίου 1941.
-Σγαντζούρης Ιωάννης του Κωνσταντίνου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Παλαιοχώρι το 1907, του 34ου ΣΠ. Απεβίωσε στο ύψωμα Δόντι (Γκόλικο) στις 8 Μαρτίου 1941.
-Σγατζούρης Δημήτριος του Κωνσταντίνου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Δίβρη το 1914, του 36ου ΣΠ. Φονεύθηκε στο ύψωμα 1.580 (προ Τεπελενίου) στις 3 Ιανουαρίου 1941.
-Σεβαστέρης Χρήστος του Γεωργίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Λαμία το 1914, του 36ου ΣΠ. Φονεύθηκε στο ύψωμα 739 (Βορειοδυτικά Πεστάνης) στις 8 Μαρτίου 1941.
-Σεϊτής Ιωάννης του Γεωργίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Μακρολίβαδο Δομοκού το 1917, του 4ου ΣΠ. Απεβίωσε στο Ορεινό Χειρουργείο Κοσίνας στις 30 Μαρτίου 1941.
-Σερέτης Ιωάννης του Αθανασίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Παλαμά Δομοκού το 1917, του 4ου ΣΠ. Απεβίωσε στο Ορεινό Χειρουργείο Χότοβας στις 10 Δεκεμβρίου 1940.
-Σιαδήμας Κωνσταντίνος του Διονυσίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Λαμία το 1907, του 34ου ΣΠ. Φονεύθηκε στο ύψωμα 1.143 (Βορειοδυτικά Πεστάνης) στις 16 Μαρτίου 1941.
-Σιαμπάνης Χαράλαμπος του Αθανασίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Δάφνη το 1910, του 36ου ΣΠ. Φονεύθηκε στο ύψωμα 1.620 (στενωπού Κλεισούρας) στις 21 Ιανουαρίου 1941.
-Σιάνος Ιωάννης του Νικολάου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Πελασγία το 1907, του 3ου ΣΠ. Εξαφανίσθηκε στη μάχη Γκόλικο στις 9 Μαρτίου 1941.
-Σιαφάκας Αθανάσιος του Αναστασίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Σοφιάδα Δομοκού το 1903, του 4ου ΣΠ. Εξαφανίσθηκε στη μάχη μεταξύ Ολύμπου-Ελασσόνας τον Απρίλιο 1941.
-Σίμος Αντώνιος του Δημητρίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Λαμία το 1916, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Φονεύθηκε στη Σιταριά στις 19 Νοεμβρίου 1940.



-Σίψας Βασίλειος του Αθανασίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Φυλιαδώνα το 1907, της 541ης Μονάδος. Απεβίωσε στο Σ4 Ορεινό Χειρουργείο (Κούταλι Πρεμετής) στις 2 Φεβρουαρίου 1941. Περισσότερες πληροφορίες στο Ιστολόγιο του Αγαθοκλή Παναγούλια, από το οποίο προέρχεται και η φωτογραφία.



-Σίψας Ευάγγελος του Αθανασίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Φυλιαδώνα το 1914, του 4ου ΣΠ. Φονεύθηκε στη μάχη Ελεύθερου Κόνιτσας στις 11 Νοεμβρίου 1940. Περισσότερες πληροφορίες στο Ιστολόγιο του Αγαθοκλή Παναγούλια, από το οποίο προέρχεται και η φωτογραφία.
-Σκαρλάτος Γεώργιος του Νικολάου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Κυριακοχώρι το 1915, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Φονεύθηκε στο Τεπελένι στις 2 Απριλίου 1941.
-Σκαρμούτσος Δημήτριος του Χρήστου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Μακρολίβαδο Δομοκού το 1908, του 4ου ΣΠ. Φονεύθηκε στο ύψωμα 1.923 (Τρεμπεσίνα) στις 31 Ιανουαρίου 1941.
-Σκόπας Παναγιώτης, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Αγία Μαρίνα Λοκρίδας το 1910, του 33ου ΣΠ. Φονεύθηκε στο Ροντέν στις 12 Απριλίου 1941.
-Σκούρας Ευάγγελος του Χρήστου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στις Βαρδάτες το 1911, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Απεβίωσε στο 1ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 28 Νοεμβρίου 1940.
-Σούτας Νικόλαος του Γεωργίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στις Κομποτάδες το 1915, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Φονεύθηκε στο ύψωμα 1.410 (Μάλι Σπάτ) στις 2 Απριλίου 1941.
-Σοφιανός Αθανάσιος του Δημητρίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Κλωνί το 1909, του 36ου ΣΠ. Φονεύθηκε στο ύψωμα Βορειοδυτικά 1.410 στις 28 Δεκεμβρίου 1940.
-Σταθουλόπουλος Ανδρέας του Αθανασίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Μαλεσίνα το 1914, του 36ου ΣΠ. Φονεύθηκε στο ύψωμα 669 (Ραντατοβούνι κατά τους ντόπιους, διάβαση Κακαβιάς) στις 3 Δεκεμβρίου 1940.
-Σταματόπουλος ή Σταματίου Νικόλαος του Αποστόλου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στους Μύλους το 1916, του 36ου ΣΠ. Εξαφανίστηκε στην Πεστάνη στις 5 Μαρτίου 1941. Πιθανώς να πρόκειται για τον Σταματίου ή συγγενή του από τους Μύλους που απεικονίζεται στην Εικ. 6 της ανάρτησης Δημήτριος Ανδρέου Χάδος: ένας εύζωνας δεκανέας από την Παλαιοκερασιά Φθιώτιδας (οικογενειακό φωτογραφικό αρχείο Ελευθερίου Δ. Χάδου).
-Σταύρου Αγγελής του Λάμπρου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Αταλάντη το 1912, του 13ου ΣΠ. Απεβίωσε από πολεμικά τραύματα στο ύψωμα 802 (Μπούμπεσι) στις 9 Μαρτίου 1941.
-Στεργίου Χρήστος του Θεοδώρου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Άνυδρο το 1907, του 3ου ΣΠ. Φονεύθηκε προ του Λιδωρικίου σε τροχαίο ατύχημα στις 27 Απριλίου 1941.
-Στεφανής Νικόλαος του Αθανασίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Λαμία το 1917, του 4ου ΣΠ. Απεβίωσε στο Ια Ορεινό Χειρουργείο (Μπάλι Τρεμπεσίνας) στις 19 Μαρτίου 1941.
-Στουγιάννης Γεώργιος του Κωνσταντίνου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Τσούκα το 1911, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Φονεύθηκε στο ύψωμα 926 (Νότια Τεπελενίου) στις 4 Ιανουαρίου 1941.
-Στραβόκολος Γρηγόριος του Παναγιώτη, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Λιαπάτα Λοκρίδας το 1919, του 90ου ΣΠ. Φονεύθηκε στο ύψωμα 800 (Μπούμπεσι) στις 13 Μαρτίου 1941.
-Συλεούνης Ηλίας του Στυλιανού, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Λιτόσελο το 1910, του 36ου ΣΠ. Φονεύθηκε στην Πρεμετή σε αεροπορικό βομβαρδισμό στις 19 Δεκεμβρίου 1940.
-Συρόπουλος Χριστόφορος του Ιωάννη, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Περίβλεπτο το 1910, του 33ου ΣΠ. Απεβίωσε στο 2ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 17 Φεβρουαρίου 1941.
-Σωτήρχος Λεωνίδας του Σωτηρίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Τραγάνα το 1906, του Γενικού Εμπέδου Λάρισας. Απεβίωσε στην Αμφιλοχία στις 19 Απριλίου 1941.

Τ
-Ταγιατζής Σταμάτιος του Νικολάου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Ηράκλεια το 1893, της Παθητικής Αεραμύνης Πειραιώς. Απεβίωσε στον 11ο Λόχο Παθητικής Αεραμύνης Πειραιώς στις 24 Ιανουαρίου 1941.
-Ταραράς Δημήτριος του Γεωργίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Ανθήλη το 1913, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Απεβίωσε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων (Τ.Τ. 712) στις 22 Νοεμβρίου 1940.
-Ταραράς Δημήτριος του Κωνσταντίνου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Κόμμα το 1916, του 36ου ΣΠ. Φονεύθηκε στη στενωπό Κλεισούρας στις 11 Ιανουαρίου 1941.
-Ταρκάσης Δημήτριος του Κωνσταντίνου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Πουρνάρι Δομοκού το 1911, του 4ου ΣΠ. Φονεύθηκε στο ύψωμα 897 (προ Κλεισούρας) στις 23 Δεκεμβρίου 1940.
-Τραγουδάρας Βασίλειος του Ηλία, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Μώλο Φθιώτιδας το 1908. Φονεύθηκε στο αλβανικό μέτωπο στις 27 Δεκεμβρίου 1940. Μετά θάνατον προήχθη σε δεκανέα (ΦΕΚ 92/Γ/16-06-1942, σελίδα 640). Οι πληροφορίες και το ΦΕΚ προέρχονται από τον κ.Άγγελο Αθανασίου. Το ονοματεπώνυμό του δεν καταγράφεται στον τιμητικό τόμο με τα ονόματα των πεσόντων της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού, έχει χαραχθεί όμως στο μνημείο των πεσόντων στο Μώλο.
-Τραγουδάρας Δημήτριος του Κωνσταντίνου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Αταλάντη το 1911, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Απεβίωσε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων την 1η Δεκεμβρίου 1940.
-Τραγουδάρας Ευάγγελος του Χρήστου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Εκκάρα το 1918, του 1ου Λόχου Πορροΐων. Φονεύθηκε στο ΟχυρόΠορροΐων στις 6 Απριλίου 1941.
-Τριανταφύλλου Κωνσταντίνος του Γεωργίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Στυλίδα το 1907, του 34ου ΣΠ. Φονεύθηκε στην περιοχή Τεπελενίου στις 10 Μαρτίου 1941.
-Τριανταφύλλου Παναγιώτης του Θεοφάνη, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Κορομηλιά Δομοκού το 1919, της 2ας Μοίρας Αυτοκινήτων. Απεβίωσε στο 1ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 13 Μαρτίου 1941.
-Τσάπαλης Θωμάς του Νικολάου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Αταλάντη το 1918, του 36ου ΣΠ. Απεβίωσε στο Α΄ Πεδινό Νοσηλευτικό Τμήμα (Μονή Βελλάς) στις 20 Δεκεμβρίου 1940.
-Τσέλιος Δημήτριος του Ανδρέα, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Άγιο Γεώργιο το 1916, του ΧΙΙ Συνοριακού Τομέως. Απεβίωσε σε Στρατιωτικό Νοσοκομείο (Τ.Τ. 901α) στις 7 Ιανουαρίου 1941.
-Τσιάμης ή Τσάμης Ιωάννης του Γεωργίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Μακρολίβαδο Δομοκού το 1916, του 13ου ΣΠ. Εξαφανίσθηκε στην Κλεισούρα το 3ο δεκαήμερο Μαρτίου 1941.
-Τσιλαφάκης Δημήτριος του Πανταζή, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Γλύφα το 1915, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Φονεύθηκε στο Μάλι Σπάτ στις 3 Απριλίου 1941.
-Τσιλίκας Βάϊος του Γρηγορίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Μακρολίβαδο Δομοκού το 1910, του 33ου ΣΠ. Εξαφανίσθηκε στην Κλεισούρα το Φεβρουάριο 1941.
-Τσιμπρίκας Κωνσταντίνου του Βελισσαρίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Παναγία Δομοκού το 1907, του 90ου ΣΠ. Φονεύθηκε στο Μάλι Τοπογιάν στις 10 Ιανουαρίου 1941.
-Τσινάβης Ανάργυρος του Γεωργίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Νεοχώρι Δομοκού το 1917, του 27ου ΣΠ. Φονεύθηκε στο ύψωμα 2.148 (Κάμιας) στις 21 Φεβρουαρίου 1941.
-Τσιούκας Ευάγγελος του Ηλία, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Παλαιόκαστρο Τυμφρηστού το 1910, του 36ου ΣΠ. Φονεύθηκε στην Τρεμπεσίνα στις 26 Ιανουαρίου 1941.
-Τσούμας Θεοφάνης του Κωνσταντίνου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Τσούκα το 1915, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Φονεύθηκε στο ύψωμα Λεκντούσι την 1η Απριλίου 1941.
-Τσούτσος Ευάγγελος του Ιωάννη, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Μελιταία το 1912, του 4ου ΣΠ. Απεβίωσε στο Νοσοκομείο Εκστρατείας Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αγρινίου στις 7 Ιανουαρίου 1941.

Υ
-Υφαντής Νικόλαος του Δημητρίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Λαμία το 1912, του 50ου ΣΠ. Απεβίωσε στο 1ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 3 Μαΐου 1941.
-Υφαντής Παναγιώτης του Δημητρίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Τυμφρηστό το 1917, του 36ου ΣΠ. Εξαφανίσθηκε στην Τρεμπεσίνα στις 21 Ιανουαρίου 1941.
Φ
-Φλέγκας Νικόλαος του Ιωάννη, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Γαρδίκι το 1919, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Φονεύθηκε στο Τεπελένι στις 16 Απριλίου 1941.
-Φλώρος Κωνσταντίνος του Θεοφάνη, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στη Δάφνη το 1909, του Ε1 Λόχου Ημιονηγών. Φονεύθηκε στα Τρίκαλα σε αεροπορικό βομβαρδισμό στις 15 Απριλίου 1941.
-Φούντας Χρήστος του Νικολάου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στις Καρυές Δομοκού το 1905, του Τάγματος Ασφαλείας Λαρίσης. Απεβίωσε στο 1ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Λαρίσης στις 18 Μαρτίου 1941.
-Φώκος Ιωάννης του Νικολάου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Μόδι το 1910, του 33ου ΣΠ. Απεβίωσε στο 11ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών στις 31 Ιανουαρίου 1941.
   Χ


-Χάδος Χρήστος του Ανδρέα, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Παλαιοκερασιά το 1914, του 36ου ΣΠ. Φονεύθηκε στην Πεστάνη στις 3 Μαρτίου 1941 (βλέπε και ΤΣΕΡΝΟΒΙΤΙ: ΤΟ ΚΕΦΑΛΟΧΩΡΙ ΤΗΣ ΟΘΡΥΟΣ. 11α ο ελληνοϊταλικός πόλεμος του 1940).
-Χαρατσής Παναγιώτης του Δήμου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Αγία Μαρίνα Λοκρίδας το 1912, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Απεβίωσε στο 1ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 10 Δεκεμβρίου 1940.
-Χαρίσσης Ιωάννης του Γεωργίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Τιθορέα το 1915, 6ος λόχος του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Απεβίωσε στο Σ1 Πεδινό Χειρουργείο στις 12 Απριλίου 1941.
-Χειμάρας Ιωάννης του Νικολάου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Αταλάντη το 1915, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Φονεύθηκε στο ύψωμα Μάλι Σπάτ στις 15 Ιανουαρίου 1941.
-Χονδραλής Γεώργιος του Χαραλάμπους, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Νεοχώρι Υπάτης το 1918, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Φονεύθηκε στη μάχη Μαυρονόρους στις 20 Νοεμβρίου 1940.
-Χρηστόπουλος Ανδρέας του Αργυρίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στις Λιβανάτες το 1913, του Κέντρου Επιστρατεύσεως Τριπόλεως. Απεβίωσε στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Τριπόλεως στις 14 Απριλίου 1941.
-Χρήστου ή Καρακλής Δημήτριος του Γεωργίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Κολοκυθιά το 1913, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Φονεύθηκε στο Μαυρονόρος στις 18 Νοεμβρίου 1940.
-Χριστοδούλου Δήμος του Δημητρίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Έξαρχο το 1919, του 50ου ΣΠ. Φονεύθηκε στο Μάλι Σπαντάριτ στις 11 Μαρτίου 1941.
-Χριστοδούλου Ιωάννης του Χρήστου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στον Αχινό το 1916, του 13ου ΣΠ. Απεβίωσε στο ΧΙβ Ορεινό Χειρουργείο (Τσερεβόντα) στις 4 Μαρτίου 1941.
-Χριστοδούλου Λεωνίδας του Δήμου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στα Καραβίδια το 1912, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Φονεύθηκε στο ύψωμα 669 (Ραντατοβούνι κατά τους ντόπιους, διάβαση Κακαβιάς) στις 2 Δεκεμβρίου 1940.
-Χριστοδούλου Νικόλαος του Αθανασίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Νεοχώρι Δομοκού το 1916, του 4ου ΣΠ. Απεβίωσε στο 1ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στις 29 Δεκεμβρίου 1940.

Ψ
-Ψυχογιός Δημήτριος του Κωνσταντίνου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στην Αγία Μαρίνα το 1916, του 1ου Συντάγματος Ιππικού. Απεβίωσε στο 1ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών στις 11 Ιουλίου 1941.
-Ψωμάς Ιωάννης του Δημητρίου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στο Λογγίτσι το 1915, του 42ου Συντάγματος Ευζώνων. Φονεύθηκε στο Μάλι Σπάτ στις 3 Απριλίου 1941. (Η φωτογραφία προέρχεται από το οικογενειακό αρχείο του κ.Μιλτιάδη Κουτσιρού).  Για τον Ψωμά Ιωάννη μας απεστάλη από τον δισέγγονό του κ.Μιλτιάδη Κουτσιρό και δημοσιεύεται εδώ το εξής συγκινητικό ποίημα:
        «Οι σφαίρες πέφτουν σα βροχή, κι οι μπόμπες σα χαλάζι
Κι ο Γιάννος μένει ατάραχος πράμα δεν τον τρομάζει
Στέκεται ολόρθος σαν αητός στο χέρι το τουφέκι 
Και μονομιάς στη μάχη ρίχνεται σα να ναι αστροπελέκι
Βγαίνει απ το κάλυμα, ψηλός σα κυπαρίσι
Τρόμο σκορπά στους Ιταλούς το αίμα κυλά σα βρύση
Ωσάν θεριό στους οχτρούς με λύσσα λες ορμά
Μα ξάφνου ένα βόλι το σώμα του τρύπα
Νεκρός πέφτει στο χώμα σαν ήλιος θαρρείς πως λάμπει
Σειστήκαν όλα τα βουνά, μαράθηκαν οι κάμποι
Γιάννο μου σε σκοτώσανε, σε φάγαν δόλιε Γιάννη
Στο Μάλι Σπάτ στην Αλβανιά σε ρμάξαν οι Ιταλιάνοι
Τρείς τ' Απρίλη ήτανε εκείνη η μαύρη μέρα
Που τον Γιάννο τον ετρύπησε μες την καρδιά η σφαίρα
Όλες οι εφημερίδες γράψανε για σε λεβέντη άντρα
Για σε θρηνούν τα Ντρίστελα, για σε κι η Βελικάντρα
Και το Λογγίτσι τ’όμορφο, εντύθηκε στα μαύρα
Όλος ο τόπος γένηκε, φωτιά καυτή και λαύρα
Πικρή η ώρα πού στειλαν το γράμμα με φαντάρο
Πως είδες με τα μάτια σου Γιαννάκο μου τον Χάρο»
                                                     Μιλτιάδης Κουτσιρός



ΠΗΓΗ


Γενικό Επιτελείο Στρατού-Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, Αγώνες και Νεκροί του Ελληνικού Στρατού κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο (1940-1945), Αθήνα 1990.