Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

Εορταστικές εκδηλώσεις στη Λαμία του 1843 για την απονομή του Συντάγματος

 
 (πηγή: εφημερίδα ΑΙΩΝ, Παράρτημα έκτακτον του φύλλου 467/01-09-1843, ψηφιακός σελιδοδείκτης 315).

Μετά την επιτυχία της επανάστασης της 3ης Σεπτεμβρίου 1843, με την οποία το πολίτευμα του νεοσύστατου Ελληνικού Βασιλείου μεταβλήθηκε από Απόλυτη σε Συνταγματική Μοναρχία, στις περισσότερες πόλεις του κράτους πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις και εκδόθηκαν ψηφίσματα υποστήριξης.
Η επιτυχία της επανάστασης γιορτάσθηκε και στη Λαμία. Πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις, εκδόθηκε τιμητικό ψήφισμα από το Δημοτικό Συμβούλιο Λαμίας και στάλθηκε επιστολή προς τον Όθωνα. Τα συμβάντα στη Λαμία παρουσιάζονται αναλυτικά στις στήλες της αθηναϊκής εφημερίδας ΑΙΩΝ, η οποία στήριξε την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου.
Α. Οι εκδηλώσεις
Στις 8 το πρωί της 5ης Σεπτεμβρίου 1843 έφτασε από την Αθήνα στο ταχυδρομικό κατάστημα της Λαμίας έκτακτος ταχυδρόμος φέρνοντας την είδηση της επανάστασης. Αμέσως η διοίκηση έδωσε εντολή για τυμπανοκρουσία και εξέδωσε διακήρυξη με την είδηση προς το λαό, η οποία διαβάστηκε ενώπιον όλων. Μετά από δύο ώρες η δημοτική αρχή συγκάλεσε όλους τους ιερείς και εψάλη δοξολογία υπέρ του βασιλιά Όθωνα και του Συντάγματος στην σημερινή πλατεία Ελευθερίας. Στη δοξολογία παρέστησαν όλοι οι πολίτες, οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές. Μετά το τέλος της δοξολογίας οι πολίτες ζητωκραύγασαν και όταν εκόπασαν οι θερμές αυτές εκδηλώσεις ο Νικόλαος Χρυσοβέργης, προηγούμενος πρώτος δήμαρχος της ελεύθερης Λαμίας και τωρινό μέλος του δημοτικού συμβουλίου, εκφώνησε λόγο υπέρ του Συντάγματος. Ο λόγος του συνοδευόταν από ζητωκραυγές του πλήθους, το οποίο, σύμφωνα με την εφημερίδα, από τον μεγάλο ενθουσιασμό πετούσε στον αέρα τα φέσια του. Μετά το τέλος της ομιλίας οι Αρχές και οι πρόκριτοι των πολιτών επισκέφτηκαν τον Διοικητή Φθιώτιδας, ο οποίος τους παρέδωσε και ανέγνωσαν τα Βασιλικά διατάγματα που δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ 31/Α/03-09-1843 (Εικ.1αβγδ).
Ο δήμαρχος Λαμίας Γεώργιος Παν. Χαλμούκος ή Χαλμουκόπουλος (1798-1878) [α΄ περίοδος 1841-1846, β΄ περίοδος 1850-1854] (Εικ.2) έδωσε εντολή για ανέγερση τετραγώνου θριαμβικού τόξου στο κέντρο της σημερινής πλατείας Ελευθερίας, το οποίο διακοσμήθηκε με κλαδιά δάφνης, ελιάς και πολλά άνθη. Το θριαμβικό τόξο, τα καταστήματα της πόλης και τα σπίτια των πολιτών φωταγωγήθηκαν αμέσως μετά τη δύση του ηλίου. Στη μέση του θριαμβικού τόξου κρεμόταν στεφάνι στολισμένο με διάφορα άνθη. Οι τέσσερις πλευρές του διακοσμούνταν με εικόνες και επιγραφές ως εξής:
-Στην πρώτη πλευρά τοποθετήθηκε εικόνα της Ελλάδας και το κείμενο του Συντάγματος με την επιγραφή «Ζήτω το Σύνταγμα» και «Νόμος κυρίως εγένετο ανθρώπων Βασιλεύς, αλλ’ ουκ άνθρωποι τύραννοι Νόμων». Η φράση «νόμος ἐπειδὴ κύριος ἐγένετο βασιλεὺς τῶν ἀνθρώπων, ἀλλ’ οὐκ ἄνθρωποι τύραννοι νόμων» προέρχεται από τον Πλάτωνα (Η΄ Επιστολή, στίχος 354γ). Οι στίχοι 354α-δ της συγκεκριμένης επιστολής συγκρίνουν την τυραννίδα με τη βασιλεία. Η ίδια φράση τοποθετήθηκε ως προμετωπίδα στο κείμενο «Νομική διάταξις της Ανατολικής Χέρσου Ελλάδος», ένα από τα πρώτα συνταγματικά κείμενα των εξεγερμένων Ελλήνων, τον Νοέμβριο του 1821.
-Στη δεύτερη πλευρά τοποθετήθηκε εικόνα του Όθωνα με φουστανέλλα και την επιγραφή «Ζήτω Όθων ο Συνταγματικός Βασιλεύς της Ελλάδος. Ω λαοί επιτετράφαται, και τόσα μέμηλεν». Η φράση «ᾧ λαοί τ᾽ ἐπιτετράφαται καὶ τόσσα μέμηλε» προέρχεται από την Ιλιάδα (ραψωδία Β, στίχος 25).
-Στην τρίτη πλευρά τοποθετήθηκε εικόνα του Ρήγα Φεραίου με την επιγραφή «Εις οιωνός άριστος αμείνεσθαι περί Πάτρης» και τους στίχους «Ο Νόμος να ’ναι πρώτος και μόνος οδηγός, και της Πατρίδος ένας να ήναι Αρχηγός». Η φράση «εἷς οἰωνὸς ἄριστος ἀμύνεσθαι περὶ πάτρης» προέρχεται από την Ιλιάδα (ραψωδία Μ, στίχος 243). Η φράση «Οἱ νόμοι νἆν᾿ ὁ πρῶτος, καὶ μόνος ὁδηγός, καὶ τῆς πατρίδος ἕνας, νὰ γένῃ ἀρχηγός.» προέρχεται από το Θούριο του Ρήγα.
-Στην τέταρτη πλευρά τοποθετήθηκε εικόνα του Αθανασίου Διάκου και η επιγραφή «Εις τον Σπερχειόν, ώ Διάκε! έπεσας ηρώων κλέος, Πλήν στην πτώσιν σου ηγέρθη της Πατρίδος σου το κλέος».
Όταν άρχισαν οι φωταψίες, οι πολίτες άρχισαν να συγκεντρώνονται στην πλατεία Ελευθερίας, η οποία φεγγοβολούσε από το φως του θριαμβικού τόξου και άλλες καυστικές ύλες που διέθεσε η δημοτική αρχή. Ακολούθησε μεγάλος χορός με τη συμμετοχή λαϊκής ορχήστρας. Το γλέντι κράτησε έως τις 2 μετά τα μεσάνυχτα.
Το γεγονός της επανάστασης της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 ανησύχησε τις γειτονικές οθωμανικές αρχές, τις οποίες έσπευσε να καθησυχάσει ο διοικητής Φθιώτιδας Παναγιώτης Λιδωρίκης.
Τα παραπάνω γεγονότα περιγράφονται από την εφημερίδα ΑΙΩΝ ως εξής:
1.ΛΑΜΙΑ, 6 7μβρίου.
«Αύτη η αλλοίωσις της δεξιάς του Υψίστου!»
Περί την ώραν 9 π.μ. της 5 του ισταμένου έφθασεν εξ Αθηνών έκτακτος Ταχυδρόμος, φέρων προς την Διοίκησιν Φθιώτιδος την Εθνοσωτήριον αγγελίαν «Ο Σεβαστός Βασιλεύς ηυδόκησε να δώση το Σύνταγμα». Εν ακαρεί η Βασιλ. Διοίκησις εξέδωκεν αρμοδιωτάτην προς τον Λαόν διακήρυξιν, ήτις αναγνωσθείσα εις επήκοον πάντων, συνεκίνησε το ευγενές υπέρ των ελευθεριών των αίσθημα των πολιτών. Μετά δύω ώρας εψάλη δοξολογία εν τη πλατεία προς τον Ύψιστον υπέρ της Α.Μ. και του Συντάγματος. Το εσπέρας εφωτίσθη η Πόλις άπασα, και ο Λαός, ο ευγενής Ελληνικός Λαός, με φρόνησιν παραδειγματικήν διεσκέδασεν αγαλλόμενος καθ’ όλην την νύκτα της 5 προς την 6 του ισταμένου.
Καθά ήδη πληροφορούμεθα, οι γείτονές μας Τούρκοι μαθόντες την ένδοξον πράξιν των Αθηνών της 3 7μβρίου υπό άλλην όψιν, επλήσθησαν φόβου και τρόμου. Τους βεβαιούμεν ότι οι Έλληνες δεν είναι Γιενίτζαροι· είναι Έθνος ευγενές και ανδρείον, άξιον τύχης λαμπράς. Σέβεται τον Βασιλέα τους και εζήτησε παρ’ αυτού διά του λόγου, ό,τι οι Τούρκοι διά της μαχαίρας ήθελον απαιτήσει από τον Βασιλέα των. Εντοσούτω η Διοίκησις έσπευσε να καθησυχάση την ταραχήν των γειτόνων μας. Έπαινος εγκάρδιος εις σε, Γηραιέ Π.Λιδορίκη, Διοικητά! διά την όσην έδειξας φρόνησιν εις την παρούσαν περίστασιν· και προς υμάς, κάτοικοι Λαμίας, απονέμομεν πλήρη ευχαρίστησιν διά την φρόνησιν περί την ασφάλειαν και ησυχίαν του τόπου. «Αύτη η αλλοίωσις της δεξιάς του Υψίστου.»” (πηγή: εφημερίδα ΑΙΩΝ, φύλλο 469/11-09-1843, σελίδα 4, ψηφιακός σελιδοδείκτης 320).
2.Ζήτω το Σύνταγμα!
Εκ Λαμίας, την 6 7βρίου, 1843.
Χθές περί την 8 ώραν π.μ. έφθασεν εσπευσμένως εις το ενταύθα Ταχυδρομικόν κατάστημα έκτακτος Ταχυδρόμος, φέρων την γλυκυτάτην, λαμπροτάτην, και ενδοξοτάτην επίσημον αγγελίαν διά την καθιέρωσιν του κλεινού και επιζητήτου Συντάγματος, του ακρογωνιαίου τούτου λίθου της Ελληνικής Παλιγγενεσίας.
Η είδησις αύτη αστραπηδόν διαδοθείσα, ενέπλησεν ανεκλαλήτου χαράς και αγαλλιάσεως τα πρόσωπα όλων εν γένει των πολιτών, άνευ εξαιρέσεως χρωμάτων και πολιτικών φρονημάτων. Ενθουσιώδεις παλμοί εκίνουν τάς καρδίας όλων, και οι οφθαλμοί των έχεον δάκρυα χαράς, ήτις εφαίνετο εζωγραφισμένη εις τα φαιδρά και περιχαρή πρόσωπά των, διεξιουμένων αλλήλοις και περιπτυσσομένων απαραλλάκτως, καθώς εις την ημέραν του Αγίου Πάσχα, με μόνην την διαφοράν ότι η πρόσρησίς των αντί του Χριστός Ανέστη ήτο το Ζήτω το Σύνταγμα!
Η Β.Διοίκησις Φθιώτιδος, κατά τάς οποίας έλαβε διαταγάς, έσπευσε διά προηγηθείσης τυμπανοκρούσεως να κοινοποιήση διά διακηρύξεώς της την διαληφθείσαν χαρμόσυνον αγγελίαν, μετά την ανάγνωσιν της οποίας εβρόντισαν αναμίξ επανανειλεημμέναι Ζητωκραυγαί υπέρ του Συντάγματος και του αγαπητού ημών Άνακτος.
Η Δημοτική Αρχή Λαμίας έσπευσε να συγκαλέση όλους τους Ιερείς, εις την πλατείαν της πόλεως, όπου εψάλη λαμπρότατα δοξολογία εις τον Ύψιστον υπέρ της στερεώσεως του Συντάγματος και του Συνταγματικού Θρόνου, εις την οποίαν παρευρέθησαν όλοι οι πολίται, ως και όλαι αι πολιτικαί, και Στρατιωτικαί Αρχαί ανεξαιρέτως, εις το τέλος της οποίας αι υπέρ του Συντάγματος και του Συνταγματικού Θρόνου ζωηρόταται Ζητωκραυγαί και ανευφημίαι των πολιτών εγέμισαν όλην την πόλιν. Μόλις δε κατεπραΰνθησαν αι ανευφημίαι, και ευθύς ο αξιότιμος Κ.Β.Χρυσοβέργης εξεφώνησεν ενθουσιαστικόν και καταλληλότατον λόγον υπέρ τής επί τα κρείττω μεταβολής των καθεστώτων, εις το τέλος του οποίου αι ενθουσιώδεις Ζητωκραυγαί και ανευφημίαι, εκφωνούμεναι αναμίξ, υπέρ του Συντάγματος και του Συνταγματικού Βασιλέως μας, ηχολόγησαν διά πολλήν ώραν, εις την οποίαν ερρίπτοντο ενθουσιωδώς πλήθος φεσίων εις τον αέρα.
Επομένως όλαι αι Αρχαί και οι Πρόκριτοι των πολιτών επεσκέφθησαν τον αξιότιμον Διοικητήν Φθιώτιδος, όπου ιδόντες τα εις τον τριακοστόν πρώτον Αριθμόν της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως εμπεριεχόμενα Εθνοσωτήρια Β. Διατάγματα της τρίτης Σεπτεμβρίου 1843, έκραζον ενθουσιώντες. «Μέγας εί Κύριε, και θαμαστά τα έργα Σου, και ουδείς λόγος εξαρκέσει προς ύμνον των θαυμασίων Σου».
Ο δε αξιότιμος Δήμαρχος Λαμίας Κ.Γ.Π.Χαλμουκόπουλος διέταξεν ευθύς την ανέγερσιν τετραγώνου θριαμβευτικού τόξου, εις το κέντρον της πλατείας, το οποίον κοσμηθέν με κλάδους δάφνης, ελαίας και διαφόρων ανθέων, εφωτίσθη το εσπέρας λαμπρότατα. Επίσης εφωτίσθησαν όλα τα καταστήματα και αι οικίαι των πολιτών. Αι τέσσαρες πλευραί του τόξου (εις το μέσον του οποίου εκρέματο στέφανος πεποικιλμένος από διάφορα άνθη), εκοσμούντο με τάς εξής εικόνας και επιγραφάς. Εις την μίαν εφαίνετο η Ελλάς και το Σύνταγμα με την επιγραφήν, Ζήτω το Σύνταγμα· και, «Νόμος κυρίως εγένετο ανθρώπων Βασιλεύς, αλλ’ ουκ άνθρωποι τύραννοι Νόμων». Εις την άλλην ο Βασιλεύς με την Ελληνικήν στολήν και με την επιγραφήν, «Ζήτω Όθων ο Συνταγματικός Βασιλεύς της Ελλάδος. Ω λαοί επιτετράφαται, και τόσα μέμηλεν»· εις δε την τρίτην η εικών του πρωτομάρτυρος και πρωταρχηγού Ρήγα Φεραίου με την επιγραφήν, «Εις οιωνός άριστος αμείνεσθαι περί Πάτρης»· και εκ των ιδίων του στίχων, «Ο Νόμος να ’ναι πρώτος και μόνος οδηγός, και της Πατρίδος ένας να ήναι Αρχηγός». Και εις την τετάρτην η εικών του πρωταγωνιστού Αθανασίου Διάκου με την επιγραφήν·
Εις τον Σπερχειόν, ώ Διάκε! έπεσας ηρώων κλέος, Πλήν στην πτώσιν σου ηγέρθη της Πατρίδος σου το κλέος.
Αρξαμένης της φωταψίας, όλοι οι πολίται συνέρευσαν εις την πλατείαν φεγγοβολούσαν εκ τε του θριαμβευτικού τόξου και άλλων καυστικών υλών, όπου εκ διαταγής της Δημ. Αρχής εφέρθησαν όργανα και εσυστήθη μέγας χορός, εις τον οποίον έλαβον μέρος, ευθυμούντες και χορεύοντες έως τάς δύω ώρας μετά το μεσονύκτιον. Τοσαύτη εν συντόμω υπήρχεν η χαρμόσυνος και ζωηροτάτη συναίσθησις και χαρά των πολιτών Λαμίας, εις την οποίαν διετηρήθη άκρα ευταξία.
Αλλ’ ούτε γλώσσα, ούτε κάλαμος, δύναται επαξίως να επαινέση την εθνοσωτήριον και πανένδοξον Ελληνικήν πράξιν της τρίτης Σεπτεμβρίου 1843, ήτις αναντιρρήτως υπάρχει το μοναδικόν παράδειγμα εις όλον τον κόσμον. Όλοι ήδη οι Έλληνες επιστηρίζουσι τάς ελπίδας των εις λαμπρόν και ευτυχές μέλλον. Όλη η Ευρώπη πείθεται ήδη εκ της εξαισίου ταύτης πράξεως τελειωθείσης αναιμωτί και εντός ολιγωτάτων ωρών, ότι οι Έλληνες αδιαφιλονεικήτως κρίνονται να κατέχωσι μεταξύ των πεφωτισμένων εθνών λαμπράν θέσιν όχι εντός στενοτάτων ορίων μικρού Βασιλείου, αλλ’ εκτεταμένης Συνταγματικής Βασιλείας, απαρτιζομένης από όλον το ορθόδοξον πλήρωμα. Αναμφιβόλως όλη η Χριστιανική Ευρώπη θέλει συντελέσει εις τούτο δραστηρίως αναγνωρίζουσα εις τον Έλληνα μεγάλην ηθικήν βαρύτητα και απαραδειγμάτιστον φρόνησιν, όστις διά της μοναδικής και εθνοσωτηρίου ταύτης πράξεώς του ανέβη εις την υψηλοτέραν βαθμίδα του πολιτισμού και της πολιτικής περιωπής, ότι ο ΙΘ΄.Αιών διά των Ελληνικών χειρών ανέδειξε δύω μεγάλα θαύματα, το μέν την 25 Μαρτίου 1821, το δε την 3 Σεπτεμβρίου 1843. Όλος ο Χριστιανικός Κόσμος πιστεύει ήδη αδιστάκτως, ότι εναργώς η θεία Πρόνοια κήδεται της ενδόξου και ευκλεούς Ελλάδος, και μη ανευρίσκων καταλλήλους επαίνους, ως εκ τού μεγέθους των Ελληνικών πράξεων αναβοά, Αύτη η αλλοίωσις της δεξιάς του Υψίστου! Γ.Γ.” (πηγή: εφημερίδα ΑΙΩΝ, φύλλο 471/20-09-1843, σελίδα 4, ψηφιακός σελιδοδείκτης 324).
Β. Το ψήφισμα και η επιστολή του Δήμου Λαμιέων
Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Λαμιέων σε έκτακτη συνεδρίασή του στις 5 Σεπτεμβρίου στο δημαρχιακό κατάστημα, παρουσία του Δημάρχου Λαμίας Γεωργίου Παν. Χαλμούκου ή Χαλμουκόπουλου, εξέδωσε τιμητικό ψήφισμα εκφράζοντας έπαινο σε όσους έλαβαν μέρος στην επανάσταση και ευγνωμοσύνη στους συνταγματάρχες Δημήτριο Καλλέργη, Ιωάννη Μακρυγιάννη και τους λοιπούς αξιωματικούς και κατοίκους της Αθήνας.
Το δημοτικό συμβούλιο σε επιστολή προς τον βασιλιά Όθωνα εκφράζει τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη και ευχαριστία του για την παραχώρηση του Συντάγματος.
Η σύνθεσή του ήταν η εξής:
Πρόεδρος: Αναγνώστης Π. Ζητρουνιάτης,
Σύμβουλοι: Νικόλαος Χρυσοβέργης, Γεώργιος Μαμωνάς, Χ.Ζηγούρης, Νικόλαος Παπαγιάννης, Θ.Χ.Κωστόπουλος, Θεόδωρος Περραιβός, Νικόλαος Κωλέττης και Ρίζος Εμμανουήλ.
Το ψήφισμα και η επιστολή δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα ΑΙΩΝ ως εξής:
1.ΛΑΜΙΑ
Αριθ. 107
Το Δημ. Συμβούλιον του Δήμου Λαμίας.
Συγκείμενον από τους Συμβούλους Αναγνώστην Π. Ζητρουνιάτην Πρόεδρον, Ν.Χρυσοβέργην, Γ.Μαμουνάν, Χ.Ζηγούρην, Ν.Παπαγιάννην, Θ.Χ.Κωστόπουλον, Θ.Περραιβόν, Ν.Κωλλέττην, και Ρίζον Εμμανουήλ.
Συνελθόν εις έκτακτον συνεδρίασιν σήμερον την πέμπτην 7βρίου 1843, εις το σύνηθες κατάστημα των διασκέψεών του το Δημαρχικόν κατάστημα, επί παρουσία και του Δημάρχου Λαμίας Γ.Π.Χαλμουκοπούλου, εκφράζει τον οφειλόμενον έπαινον εις τους λαβόντας μέρος εις την κατά την τρίτην 7βρίου 1843 εθνοσωτήριον εν Αθήναις μεταβολήν υπέρ της εγκαθυδρίσεως του Συντάγματος, του ακρογονιαίου λίθου της Ελληνικής παλιγγενεσίας, και ιδίως ν’ απονείμη βαθυτάτην ευγνωμοσύνην εις τούς ενδόξους άνδρας τούς Συνταγματάρχας Κυρίους Δ.Καλλέργην και Ιω.Μακρυγιάννην και λοιπούς αξιωματικούς της φρουράς, τον Ελληνικόν στρατόν και όλους τούς λαβόντας μέρος κατοίκους Αθηνών διά τάς ευγενείς και γενναίας πράξεις των υπέρ του Συντάγματος.
Η διά της Εφημερίδος δημοσίευσις της παρούσης πράξεως, ως και η προς την Α.Μ. τον Συνταγματικόν Βασιλέα της Ελλάδος ευγνωμοσύνης και σεβασμού εκφραστική αναφορά του ανατίθεται εις τον Κ.Δήμαρχον Λαμίας δι’ εξόδων του Δημ. Ταμείου.
Το Δημοτικόν Συμβούλιον.
Αναγ.Π.Ζητουνιάτης Πρόεδρος, Ν.Χρυσοβέργης, Γ.Μαμουνάς, διά τον αγράμματον Χ.Ζηγούρην Ν.Παπαϊωάννου, Θ.Χ.Κωστόπουλος, Θ.Περραιβός, Ν.Κωλέττης, Ρίζος Εμμανουήλ.
Διά το ακριβές της αντιγραφής.
Εν Λαμία, την 8 7βρίου 1843.
Ο Δήμαρχος Λαμίας
Π.ΧΑΛΜΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ”.
2.Αριθ. 108.
Μεγαλειότατε!
Αντιπροσωπεύοντες τον λαόν του Δήμου Λαμίας οι υποφαινόμενοι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Λαμίας, τολμώμεν να γίνωμεν πιστοί διερμηνείς της προς τον Συνταγματικόν σου Θρόνον βαθυτάτης ευγνωμοσύνης και αφοσιώσεώς του ένεκα των λαοσώων πράξεων της Υ.Μ. των κατά την τρίτην 7βρίου τ.ε. εν Αθήναις γεννηθέντων υπέρ της εγκαθιδρύσεως του Συντάγματος, του ακρογωνιαίου λίθου της Ελληνικής παλιγγενεσίας.
Βασιλεύ! Ευαρεστηθείς να δώσης το Σύνταγμα εις το Ελληνικόν Έθνος είλκυσας των Ελλήνων όλων την προς τον Συνταγματικόν σου Θρόνον απόλυτον αφοσίωσιν, και ο Έλλην ήδη βλέπει το αίσιον αποτέλεσμα των πολλών θυσιών και αγώνων του υπέρ της ελευθερίας.
Οι ξένοι κόλακες ιστάμενοι μεσότοιχον μεταξύ του αγαπητού σου λαού και της Υ.Μ. παρεμόρφωνον την αληθή των πραγμάτων κατάστασιν και ώθουν το Έθνος και τον αγαπητόν Βασιλέα του εις τα χείλη της αβύσσου.
Ευγνωμοσύνη βαθυτάτη Συνταγματικέ Βασιλεύ! Από τον Δήμον Λαμίας διά την παραδοχήν των ευχών του Ελληνικού λαού διότι ευηρεστήθης να σώσης αυτόν από τα πολυχρόνια δεινά του διά του μόνου φαρμάκου του Συντάγματος.
Ζήθι ενδόξως και μακροχρονίως Συνταγματικέ Βασιλεύ! διά την ευδαιμονίαν του αγαπητού και πιστού Λαού σου! Ζήτω το Σύνταγμα!
Λαμία. την 5 7βρίου 1843.
Της Υ.Μ. ευπειθέστατοι και πιστοί υπήκοοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Λαμίας.
(Έπονται αι αυταί υπογραφαί.)” (πηγή: εφημερίδα ΑΙΩΝ, φύλλο 475/03-10-1843, σελίδα 4 ψηφιακός σελιδοδείκτης 332).
 
 
ΕΙΚΟΝΕΣ
 
α
β
γ
δ
Εικ.1αβγδ. Το ΦΕΚ 31 της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 (πηγή: Εθνικό τυπογραφείο).
 
 
Εικ.2. Το έγγραφο διορισμού του δημάρχου Γεωργίου Παν. Χαλμούκου ή Χαλμουκόπουλου το 1842 [πηγή: Νίκος Ταξ. Δαβανέλλος, Λαμία–τα πρόσωπα (1760-1967), Λαμία 2003, σελίδα 24].
 
ΠΗΓΕΣ
1. Εφημερίδα ΑΙΩΝ.
2. Εθνικό τυπογραφείο.
 
 
 
 
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου