Edward Lear-Thermopylae-Greece-1848

Edward Lear-Thermopylae-Greece-1848
Το ιστολόγιο αυτό δημιουργήθηκε με σκοπό την προβολή της τοπικής ιστορίας της Φθιώτιδας. Παρουσιάζονται ιστορικά γεγονότα λιγότερο γνωστά στο ευρύ κοινό. Παρατίθενται μαρτυρίες ανθρώπων, οι οποίοι συμμετείχαν και βίωσαν γεγονότα του 19ου και 20ου αιώνα. Προτιμάται ο επώνυμος σχολιασμός των αναρτήσεων. Στις αναδημοσιεύσεις παρακαλούμε για την αναφορά της πηγής προέλευσης. © Σωτήριος Γ. Αλεξόπουλος.

Σάββατο 10 Αυγούστου 2024

Ο πληθυσμός του νομού Φθιώτιδος και Φωκίδος κατά την απογραφή του 1920

Στις 18 Δεκεμβρίου 1920, εν μέσω της Μικρασιατικής εκστρατείας και δύο εβδομάδες μετά την επιστροφή του βασιλιά Κωνσταντίνου Α΄, διενεργήθηκε απογραφή πληθυσμού στο Ελληνικό βασίλειο. Πρόκειται για απογραφή του πραγματικού πληθυσμού του κράτους. Ως πραγματικός πληθυσμός ορίζεται ο πληθυσμός μίας πόλης ή χωριού, ο οποίος την ημέρα πραγματοποίησης της απογραφής βρέθηκε και απογράφηκε στη συγκεκριμένη πόλη ή χωριό, ανεξάρτητα αν κατοικεί μόνιμα ή βρέθηκε εκεί προσωρινά για άλλους λόγους (διερχόμενος, εμπορικοί λόγοι, κ.ά.). Αξίζει να σημειωθεί ότι στην απογραφή αυτή περιλαμβάνεται και ο πληθυσμός των τεσσάρων νομών της Ανατολικής Θράκης (Ανδριανούπολης, Καλλίπολης Ραιδεστού και Σαράντα Εκκλησιών) καθώς και ο πληθυσμός των νήσων Ίμβρου και Τενέδου. Οι περιοχές αυτές είχαν παραχωρηθεί στην Ελλάδα με τη Συνθήκη των Σεβρών.
Τα αναλυτικά αποτελέσματα της απογραφής του 1920 ανά νομούς, δήμους, πόλεις και χωριά δημοσιεύθηκαν στην έκδοση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας «Πληθυσμός του Βασιλείου της Ελλάδος κατά την απογραφήν της 19 Δεκεμβρίου 1920. Πραγματικός πληθυσμός κυρωθείς δια του από 31 Αυγούστου 1921 Β. Διατάγματος».
Ακολουθεί η δημοσίευση των αποτελεσμάτων της απογραφής πληθυσμού του νομού Φθιώτιδος και Φωκίδος, ο οποίος αποτελούνταν από τις επαρχίες Δομοκού, Δωρίδος, Λοκρίδος, Παρνασσίδος και Φθιώτιδος:
 



 

ΠΗΓΗ