Edward Lear-Thermopylae-Greece-1848

Edward Lear-Thermopylae-Greece-1848
Το ιστολόγιο αυτό δημιουργήθηκε με σκοπό την προβολή της τοπικής ιστορίας της Φθιώτιδας. Παρουσιάζονται ιστορικά γεγονότα λιγότερο γνωστά στο ευρύ κοινό. Παρατίθενται μαρτυρίες ανθρώπων, οι οποίοι συμμετείχαν και βίωσαν γεγονότα του 19ου και 20ου αιώνα. Προτιμάται ο επώνυμος σχολιασμός των αναρτήσεων. Στις αναδημοσιεύσεις παρακαλούμε για την αναφορά της πηγής προέλευσης. © Σωτήριος Γ. Αλεξόπουλος.

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Ο Ανθυπολοχαγός Αθανάσιος Ευαγγέλου Παπαλέξης και οι συμπολεμιστές του





Ο Αθανάσιος Ευαγγέλου Παπαλέξης (καθήμενος στο μέσον), φωτογραφημένος στο μέτωπο της Μικράς Ασίας με συμπολεμιστές του, πιθανώς στον τομέα του Αφιόν Καραχισάρ. Ευχαριστούμε θερμά τους απογόνους του Φιλοποίμενα Παπαλέξη (ανιψιός) και Ελένη Παπαλέξη-Μπότση (ανιψιά) για την παραχώρηση της φωτογραφίας.




Η παρούσα ανάρτηση αποτελεί συνέχεια της προηγουμένης Αθανάσιος Ευαγγέλου Παπαλέξης: ένας πεσών Ανθυπολοχαγός από τη Μακρακώμη Φθιώτιδας στηΜικρασιατική Εκστρατεία. Ο κ. Αναστάσιος Παπανικολάου μας παρέδωσε σήμερα για δημοσίευση τη φωτογραφία του προγόνου του Αθανασίου Παπαλέξη με συμπολεμιστές του, τον ευχαριστούμε θερμά.
Μαζί με τη φωτογραφία μας παρέδωσε και το εξής κείμενο:

“Σε συνέχεια της προηγούμενης δημοσίευσης αναρτούμε και φωτογραφία του Αθανασίου Παπαλέξη μαζί με τους στρατιώτες του. Είναι αποτέλεσμα μεγέθυνσης από μικρότερη φωτογραφία καθώς στην πρωτότυπη διακρίνονται αχνά και άλλοι στρατιώτες αλλά δεν είναι δυνατόν να εμφανιστούν (αριστερά κάτω διακρίνεται τρίποδας από πολυβόλο).
Διακρίνονται τρεις στρατιώτες και ένας υπαξιωματικός (δεξιά). Στη μέση είναι ο Αθανάσιος Παπαλέξης, δίπλα του έχει το κράνος του. Σίγουρα είναι από την πρώτη γραμμή του μετώπου. Αριστερά διακρίνεται ο στρατιώτης με το οπλοπολυβόλο Σωσσά.
Αν κάποιος διακρίνει κάποιον πρόγονό του, ας ενημερώσει την σελίδα, θα βοηθήσει την συνέχεια της έρευνας.
Την φωτογραφία έδωσε ο Φιλοποίμην Παπαλέξης, ανιψιός του Αθανασίου Παπαλέξη, τον οποίο και ευχαριστώ. Επίσης πολλά ευχαριστώ και στην Ελένη Παπαλέξη-Μπότση, που βοήθησε στην αναζήτηση.”




2 σχόλια:

  1. Ο τόπος καταγωγής των εικονιζομένων στη φωτογραφία συμπολεμιστών του αειμνήστου Ανθυπολοχαγού Παπαλέξη δεν είναι απαραίτητα η Φθιώτιδα.
    Πιθανολογείται να κατάγονται και από τους γειτονικούς νομούς Ευρυτανίας, Φωκίδας, Βοιωτίας, κ.ά..
    Επομένως η αναζήτηση απογόνων τους σήμερα περιλαμβάνει και τους όμορους νομούς της Φθιώτιδας κ.ά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος14/1/13, 10:30 μ.μ.

    ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ 4 ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ.Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΣ ΓΙΑ 90 ΧΡΟΝΙΑ,ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΦΗΣΕΙ ΚΑΤΙ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟ ΣΥΡΤΑΡΙ ΒΡΗΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.ΕΛΠΙΖΩ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΜΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙ ΚΑΤΙ.ΕΛΠΙΖΩ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΝΑ ΓΥΡΙΣΑΝΕ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΝΑ ΦΥΓΑΝΕ ΣΕ ΒΑΘΙΑ ΓΕΡΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΧΑΝΕ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΟΝΟΥ ΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή