ΟΘΡΥΣ

ΟΘΡΥΣ
Το ιστολόγιο αυτό δημιουργήθηκε με σκοπό την προβολή της τοπικής ιστορίας της Φθιώτιδας. Παρουσιάζονται ιστορικά γεγονότα λιγότερο γνωστά στο ευρύ κοινό. Παρατίθενται μαρτυρίες ανθρώπων, οι οποίοι συμμετείχαν και βίωσαν γεγονότα του 19ου και 20ου αιώνα. Προτιμάται ο επώνυμος σχολιασμός των αναρτήσεων. Στις αναδημοσιεύσεις παρακαλούμε για την αναφορά της πηγής προέλευσης. © Σωτήρης Γ. Αλεξόπουλος.

Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2013

Πίνακας του 1853 με εκτάσεις ελαιώνων Δασονομείου Πτελεού του Δασαρχείου Φθιώτιδος

Στα Γενικά Αρχεία του Κράτους διασώζεται «Πίναξ των κατά την περιφέρειαν του ανωτέρω Δασονομείου εθνικών αγριοελαιώνων» (Εικ.1). Πρόκειται για Πίνακα του Δασονομείου Πτελεού[1] (Εικ.2), έτους 1853, στον οποίο περιγράφονται εκτάσεις της Ανατολικής Φθιώτιδας καλυπτόμενες από ελαιόδενδρα. Συντάχθηκε στην Πελασγία (τότε Γαρδίκιον) στις 7 Φεβρουαρίου 1853 και υπογράφεται από το Δασονόμο Πτελεού Δ.Ελασσώνα.
Αναλυτικότερα στον Πίνακα παρατίθενται:
ονόματα κωμοπόλεων, χωριών και οικισμών των Δήμων (κατά σειρά αναγραφής). Η παράθεσή τους πραγματοποιείται αρχίζοντας από τα ευρισκόμενα ανατολικότερα, τα οποία σήμερα ανήκουν στο Νομό Μαγνησίας και καταλήγει στο δυτικότερο, το Αυλάκι:
Αμαλιαπόλεως (Αμαλιάπολις),
Πτελεατών (Σούρπη, Γκόριανη, Πτελεός, Αχίλλειον),
Κρεμαστής Λαρίσης (Γλύφα, Άγναντι, Γαρδίκιον, Μύλοι, Αχλάδι, Ράχες),
Φαλάρων (Σπαρτιά, Τσερνοβίτι, Αχινός, Νίκοβα, Στυλίς, Νεράϊδα, Αυλάκι)
Τοπωνύμια
Στρέμματα εκτάσεων που καλύπτονται με ελαιόδενδρα, είτε φυσιολογικά (των συστάδην), είτε αραιά (των σποράδην)
Στρέμματα εκτάσεων:
με δυνατότητα καλλιέργειας,
μη καλλιεργήσιμων
Σύνολο στρεμμάτων των εκτάσεων
Τον αριθμό των ελαιοδένδρων που περιέχονται σε κάθε στρέμμα
Παρατηρήσεις με επεξηγήσεις και σχετικές πληροφορίες για τοπωνύμια των χωριών.

▄▄▄
Ακολουθεί η δημοσίευση του πίνακα (ευχαριστούμε το διαχειριστή του Ιστολογίου ΑΡΧΑΝΙ για την αποστολή του Πίνακα). Στο τέλος του Πίνακα παρατίθεται η στήλη των Παρατηρήσεων:Παρατηρήσεις
I αι θέσεις αύται πριν της αποστάσεως της Αμαλιαπόλεως ονομάζονται Ματιλιά.
II υπάρχουν και άλλαι πολύ σποράδες αγριοελιές εκ δένδρων άλλα δάση τα οποία δεν σημειούνται εις τον παρόντα πίνακα ως μικρά λόγου άξια και Σχεδόν όλα τα περίκλεια δάση του δυναμικού Πτελεού είναι κατάφυτα από αγριοελαιώνων.-
III αι θέσεις Νέντης, Λεύκι, Αγία Μαρήνα, Μπηρνιώτη, Ψήφος, Παλαιοσπηλιά, Αγαλιανός και Κωκίναις, Μακρύ χωράφι, και Άγιος Γεώργιος κείνται εις τους πρόποδας του όρους Χλωμόν.
IV αι θέσεις Κάκαβος, Άγιος Δημήτριος, Ταράτσα, Μητραίας(?) κείνται εις τους πρόποδας του όρους Τριβούνι.


ΣΧΟΛΙΑ-ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ

[1]Ο Πτελεός, η Αμαλιάπολη, η Σούρπη και το Αχίλλειο το 1853 ανήκαν στο νομό Φθιώτιδος. Σήμερα ανήκουν στο Νομό Μαγνησίας..ΕΙΚΟΝΕΣEικ.1: Ο Πίνακας με την υπογραφή του Δασονόμου Πτελεού.

Eικ.2: Η σφραγίδα του Δασονομείου Πτελεού.


ΠΗΓΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ


Γενικά Αρχεία του Κράτους.


ΠΗΓΗΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου